Vlaams minister van Toerisme Ben Weyts (N-VA) heeft uitgehaald naar de provincie van West-Vlaanderen. Daar zou men de provinciale subsidie van 250.000 euro voor strandredders willen evalueren. Onaanvaardbaar, vindt Weyts die via BELGA het provinciebestuur van CD&V, sp.a en Open Vld verwijt om wel geld te willen vrij te maken voor wereldburgerschap en liefdeshotels, maar niet voor zwemveiligheid.

De redders aan zee zouden hun provinciale subsidie van een kwart miljoen wel eens kunnen verliezen, zo bleek donderdag. IKWV – de Intercommunale Kustreddingsdienst West-Vlaanderen – kreeg naar eigen zeggen de raad van de provincie om bij de Vlaamse overheid aan te dringen “dat zij hun verantwoordelijkheid nemen.” De redders trokken hieromtrent aan de alarmbel en krijgen nu ruggensteun van minister Weyts. De provincie West-Vlaanderen “heeft blijkbaar wel centen om een rendez-voushotel of iets als wereldburgerschap te subsidiëren, maar niet voor de strandredders”, zo hekelt de top-N-VA’er.

Burgemeester van Bredene en Vlaams Parlementslid Steve Vandenberghe (sp.a) kaatst dan weer terug dat [mede N-VA en Weyts] als bevoegd minister beslisten om deze bevoegdheid te onttrekken van de Provincie en naar de Vlaamse overheid te brengen”, zo luidt het op Twitter. “Nu wijs je hen de vinger dat ze geen subsidies meer vrijmaken voor de redders?” Vandenberghe verwijst hierbij naar de afslanking van de provincies waardoor die niet langer konden zetelen in intercommunales, waaronder dus ook het IKWV.

Een liefdeshotel en ‘onderlinge afhankelijkheid’

Waar Weyts naar uithaalde, is de subsidie die West-Vlaanderen via Westtoer geeft aan Domaine 10, een exclusief rendez-voushotel of ‘liefdeshotel’ in Middelkerke waar men “paartjes de rust [geeft] die ze nodig hebben om elkaar terug te vinden”. Een andere doorn in het oog van Weyts is het geld dat men uitgeeft “om wereldburgerschap te stimuleren in West-Vlaanderen”. West-Vlaanderen organiseert deze subsidies om “het besef [te doen] groeien dat we onderling afhankelijk zijn” en “een gedeelde verantwoordelijkheid hebben voor onze wereld”.

Sinds enkele jaren zijn er meer en meer oproepen in de Vlaamse partijpolitiek om de provinciebesturen af te schaffen. Enkel CD&V blijft hieromtrent nog dwarsliggen.

Lees ook:

N-VA jaagt CD&V op de kast: “Na 2019 provincies afschaffen”