Lutgarde Maes (67) – de vrouw uit Brakel die enkele dagen vermist was – werd eind vorige week dood aangetroffen. Dat bleek maandag, maar toen was er nog geen uitsluitsel over kwaad opzet. Die twijfel is nu echter weggenomen. Het moordonderzoek zou zich momenteel toespitsen op de buurman van Maes. “Hij gaat me vermoorden”, zou ze enkele weken eerder nog geroepen hebben volgens Het Laatste Nieuws.

Reeds acht dagen was de politie op zoek naar de vermiste Lutgarde Maes (67) uit het Oost-Vlaamse Sint-Maria-Oudenhove (deel van Brakel en Zottegem). Gisteren werd dan toch duidelijk dat ze vrijdag werd aangetroffen. In haar eigen tuin dan nog wel. Dat betekent dat de politie allicht meermaals haar woonst doorzocht, terwijl het lijk van Maes enkele meters verder lag. Maandag was echter nog niet duidelijk of er kwaad opzet in het spel was, maar nu communiceren de autoriteiten duidelijk over moord. De tuinman van Maes, met wie de vrouw veel ruzie had, is tevens spoorloos. “De speurders draaien overuren om de moord op Lutgarde Maes op te lossen”, verzekert Brakelse burgemeester Stefaan Devleeschouwer (Open Vld). “Het is echt alle hens aan dek om dit mysterie op te lossen.”

Vermoorde tuinman Lutgarde Maes?

Vrijdag 6 september belde een ongeruste vrouw naar de politie. Ze had afgesproken met haar vriendin Lutgarde ‘Lut’ Maes (67), maar die kwam niet opdagen. Ook liet ze niets van zich horen. Dezelfde dag werd ‘Lut’, die op latere leeftijd een filosofie-diploma behaalde, in de voormiddag nochtans gezien bij haar eigen huis. Maes’ vriendin bleek niet de enige persoon die zich zorgen maakte. “Op zaterdag hing dezelfde was aan de lijn als de dag ervoor”, zo zei een buurvrouw eerder“Ik vond dat eigenaardig, want het was slecht weer. Normaal zou ze haar was wel binnenhalen. Zou ze daar toen al gelegen hebben?”

De politie had de voorbije week het huis van de vrouw wel een al enkele malen doorzocht, maar dat leverde niets op. Een ondervraging in de buurt zorgde eveneens niet voor een doorbraak. Afgelopen vrijdag werd daarom een opsporingsbericht gepubliceerd. Enkele uren later vonden agenten Maes echter in haar tuin. Een speurhond had de vrouw gevonden. De vrouw bleek vermoord.

Het onderzoek concentreert zich nu op de tuinman, zeggen bronnen van Het Laatste Nieuws. Volgens verschillende buren had de vrouw er een hechte relatie mee, met pieken en dalen echter. Enkele weken geleden vluchtte ze nog haar huis uit na een ruzie met de tuinier. “Hij gaat mij vermoorden”, riep ze toen. Sindsdien is de tuinman naar verluidt niet meer opgemerkt in de buurt, ondanks hij ervoor bijna elke dag op bezoek kwam. Het parket van Oudenaarde wil echter niet bevestigen of ze al een verdachte hebben.

Lees ook:

Brakel: Vermiste vrouw (67) dood aangetroffen in eigen tuin