Israël zou afluisterapparatuur in de buurt van het Witte Huis geïnstalleerd hebben, met de bedoeling de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) te bespioneren. Dat schrijft Politico op basis van getuigenissen van voormalige Amerikaanse functionarissen.

Het zou gaan om zogenaamde ‘StingRays’, die GSM-masten nabootsen en zo mobiele telefoons voor de gek houden zodat deze hun locatie en andere informatie kunnen doorgeven. Ook kunnen deze apparaten de inhoud van oproepen afluisteren en datagebruik aflezen. Naar alle waarschijnlijkheid werden de apparaten geïnstalleerd om de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) af te luisteren.

Geen gevolgen voor Israëlische regering

Het ‘Department of Homeland Security’ ontdekte de apparaten in en rond Washington D.C. in 2018. Op basis van een gedetailleerde analyse concludeerde de FBI met enige zekerheid dat de apparatuur door de Israëliërs geplaatst waren. “Het was vrij duidelijk dat de Israëliërs verantwoordelijk waren”, zegt een bron binnen de Amerikaanse inlichtingendiensten.

In tegenstelling tot andere incidenten van buitenlandse spionage op Amerikaanse bodem kwamen er geen berispingen op en waren er geen gevolgen voor de Israëlische regering, ook niet achter de schermen. “Ik ben me helemaal niet bewust van enige rekenschap”, zegt een functionaris. “Met de huidige regering zijn er andere berekeningen voor de aanpak van dit probleem.”

Israël ontkent aantijgingen

Het kabinet van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu (Likoed) ontkent de aantijgingen ten stelligste en spreek van een “schaamteloze leugen”. “Er is een langdurige verplichting en een richtlijn van de Israëlische regering om zich niet in te laten met inlichtingenoperaties in de V.S. Deze richtlijn wordt zonder uitzondering strikt gehandhaafd”, klinkt het.

Ook de woordvoerder van de Israëlische ambassade in Washington D.C. ontkent de aantijgingen. Hij heeft het over “absolute onzin”. “Israël voert geen spionageverrichtingen in de Verenigde Staten uit, punt”, aldus de woordvoerder.

“Al langer vermoeden van Israëlische spionage”

Volgens Politico was er al langer een vermoeden over mogelijke Israëlische spionage onder sommige medewerkers. “Soms was het een soort medeweten van ons denken. Af en toe waren er een aantal zinnen […] die, voor zover wij wisten, alleen in de ontwerptoespraken waren verschenen en nooit in het openbaar waren gebruikt, en dan herhaalde een Israëlische functionaris het [ineens] en zei: ‘Het zou echt problematisch zijn als je X zou zeggen'”, getuigt een voormalige medewerker.