De dokter van het Hospital CHR van Hoei die in Wallonië in beschuldiging is gesteld van 4 moorden heeft via zijn advocaten gereageerd. Volgens zijn raadheren is de arts “onschuldig” en paste hij enkel palliatieve verdoving toe. “Hij wilde enkel de pijn doen stoppen, hij ontving zelfs dankbrieven van nabestaanden”, luidt het in La Meuse.

Afgelopen weekend maakte het Luikse parket bekend dat een een arts van Hospital CHR de euthanasiewetgeving vier maal zou hebben overtreden. De verdachte overlijdens dateren van 2017 of 2018. Sommige bronnen melden dat de vier vermeende moorden zelfs in één weekend plaatsvonden. De arts zou een spuit morfine hebben toegebracht gemengd met andere stoffen waarna de slachtoffers overleden. 

Moordonderzoek naar Waalse arts in volle gang

Het ziekenhuis in kwestie ontsloeg de dokter in september 2018, bijna exact een jaar geleden. Het parket stelde de man tevens in verdenking wegens viervoudige moord. Na ondervraging werd de man vrijgelaten, maar onder strenge voorwaarden. De zaak wordt nu mogelijk een proces.

De affaire veroorzaakt veel ophef in Wallonië. Zelfs de Luikse burgemeester Christophe Collignon (PS) reageerde op het voorval, eveneens via La Meuse. “Ik was zeer verrast door de feiten. We moeten nu het gerecht zijn werk laten doen”, aldus de linkse burgervader. “Het onderzoek loopt nog steeds, de arts zelf moet zich ter beschikking houden van justitie”.

(Lees verder onder de tweet.)

Pijnverlichting of moord?

Zelf beweert de arts echter onschuldig te zijn. “Er zijn geen bewijzen dat de dood van de patiënten verband houdt met de behandeling door onze cliënt, of met een van zijn voorschriften. De medicijnen die hij heeft gegeven hebben niet tot hun dood geleid”, zo stellen zijn advocaten formeel. “De arts heeft hun dood niet versneld. Hij schreef enkel medicatie voor die de pijn van de patiënten moest verlichten.”

Naast morfine zou er ook sprake geweest zijn van een medicament dat voorkomt dat er te veel slijm in de longen wordt geproduceerd. Wat het parket nu moet nagaan is of de arts ofwel een palliatieve sedatie wilde opwekken (het kunstmatig in coma brengen van een terminaal zieke patiënt om het lijden te verminderen) dan wel actief levens wilde beëindigen. Om als wettelijk omkaderde euthanasie bestempeld te worden moet in die laatste situatie een verzoek zijn van de patiënt én inspraak van minstens twee artsen. 

Bij het kabinet van minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) is men alvast duidelijk: “Een arts die met de beste bedoelingen voor zijn patiënt wil zorgen, maar die opzettelijk [diens] leven verkort door palliatieve sedatie, pleegt [nog altijd] een misdrijf.”

Lees ook:

Hoei: Euthanasie-arts verdacht van viervoudige moord