De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft groen licht gegeven om extra Amerikaanse troepen naar Saoedi-Arabië te sturen, om het land te helpen de lucht- en raketverdediging. De beslissing volgt op een zware aanval op de Saoedische olie-infrastructuur. De VS en Saoedi-Arabië beschuldigen Iran ervan achter de aanval te zitten.

Volgens het Pentagon gaat het om een bescheiden aantal troepen. Hun inzet zou voornamelijk defensief zijn. Daarnaast zal het Pentagon ook de levering van militair materieel aan Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) versnellen. Het zou gaan om raketbatterijen, drones en extra gevechtsvliegtuigen. Ook zouden de Amerikanen overwegen om een vliegdekschip in de regio te stationeren.

“Defensief”

“Als antwoord op het verzoek van het koninkrijk, heeft de president zijn goedkeuring gegeven aan de inzet van Amerikaanse troepen, die defensief van aard zullen zijn en vooral gericht zullen zijn op lucht- en raketverdediging”, zei de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper.

“We zullen ook werken aan het versnellen van de levering van militair materieel aan het koninkrijk Saoedi-Arabië en de VAE om hun vermogen om zichzelf te verdedigen te verbeteren”, klinkt het verder.

Vergeldingsaanval op Iran voorlopig van de baan

Daarmee lijkt een vergeldingsaanval op Iran voorlopig van de baan. De Verenigde Staten hebben vrijdag ook een nieuw pakket sancties opgelegd aan Iran. Daarbij werd ook de Iraanse centrale bank geviseerd. “Dit zijn de hoogste sancties die ooit aan een land zijn opgelegd”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) daarover.

Op 14 september werden twee olie-installaties van het Saoedische staatsbedrijf Aramco in Abqaiq en Khurais op exact hetzelfde moment geraakt door drones en raketten. De aanval zorgde ervoor dat de Saoedi’s hun olieproductie halveerden. De aanval werd door de Jemenitische Houthi’s – een Iraanse bondgenoot – opgeëist. Volgens de VS en Saoedi-Arabië is Iran echter zelf verantwoordelijk.