De voormalige Zimbabwaanse president Robert Mugabe is op 95-jarige leeftijd overleden in Singapore. Dat schrijft Reuters. Het nieuws werd op Twitter bekend gemaakt door de huidige Zimbabwaanse president Emmerson Mnangagwa. Het autoritaire socialistische beleid van Mugabe stortte Zimbabwe in de vernieling.

“Het is met de grootste droefheid dat ik het heengaan van de stichter en voormalig president van Zimbabwe Robert Mugabe aankondig”, schreef president Emmerson Mnangagwa op Twitter. “Mugabe was een icoon van bevrijding, een pan-Afrikaan die zijn leven heeft gewijd aan de emancipatie en zelfredzaamheid van zijn volk. Zijn bijdrage aan de geschiedenis van ons land en continent zal nooit vergeten worden. Moge zijn ziel rusten in eeuwige vrede.”

Afgezet na staatsgreep

Robert Mugabe overleed in Singapore, waar hij de laatste jaren vaak medisch behandeld werd. In november zei Mnangagwa dat Mugabe niet meer kon lopen, toen hij in Singapore in het ziekenhuis werd opgenomen.

Mugabe heerste bijna vier decennia over Zimbabwe – vroeger Rhodesië – sinds het onafhankelijk werd van Groot-Brittannië in 1980. In november 2017 werd hij door het leger afgezet na een staatsgreep. Na zijn afzetting kreeg Mugabe een royaal pensioen van de nieuwe regering.

Rampzalig links-autoritair beleid

Mugabe kwam aan de leiding van Zimbabwe na een burgeroorlog tegen de blanke heersers van toenmalig Rhodesië. Mugabe stond aan het hoofd van de linkse guerrillabeweging ZANU, die Chinese steun genoot. Hoewel hij toen ook in het Westen door de antikolonialismebeweging op handen werd gedragen, toonde Mugabe zich al snel een tiran. Zo richtte hij in het begin van de jaren ’80 een slachting aan onder de Ndebele, een rivaliserende etnische groep.

In 1999 stortte de Zimbabwaanse economie in en nam de oppositie tegen Mugabe toe. Mugabe vervalste de verkiezingen en begon een programma van landhervorming waarbij blanke boeren onder dwang werden uitgezet om plaats te maken voor partijgenoten en zwarte Zimbabwanen – die veelal niet over de vaardigheden en het kapitaal beschikten om de boerderijen te doen renderen.

Het beleid van Mugabe had rampzalige effecten. Voorheen werd Zimbabwe de broodmand van Afrika genoemd, tegenwoordig is het land een netto-invoerder van voedsel. Bij elke vorm van rampspoed die het land trof beschuldigde Mugabe het Westen, de blanken en het kolonialisme of imperialisme.