Voormalig Vlaams Parlementslid Christian Van Eyken (Union des Francophones) en zijn echtgenote Sylvia B. werden vandaag veroordeeld tot 23 jaar cel voor de moord op Marc Dellea (45), de ex van Sylvia B, zo weet Het Laatste Nieuws. “Het was een laffe executie, een ijskoude daad”, citeert De Morgen rechter Marie-France Keutgen. Van Eyken en Sylvia B. werden niet onmiddellijk aangehouden en tekenen beroep aan.

Marc Dellea, de ex-man van Sylvia B., werd op 8 juli 2014 vermoord. Het Brusselse parket opende daaropvolgend een gerechtelijk onderzoek dat hen naar Van Eyken en Sylvia B. leidde. In oktober 2015 werd de vrouw aangehouden en op 27 januari 2016 was Van Eyken aan de beurt. Die laatste werd echter een dag later vrijgelaten omdat het aanhoudingsbevel niet was ondertekend. Begin 2017 werd de parlementaire onschendbaarheid van Van Eyken opgeheven.

Vandaag werd het koppel veroordeeld tot 23 jaar cel. Het openbaar ministerie had evenwel 25 jaar geëist maar – op basis van de persoonlijkheid van de beklaagden – kwam de rechter tot een andere afweging. Hoewel het koppel de geloofwaardigheid van de verschillende getuigen bestreed, sprak de rechtbankvoorzitter over “manifeste bewijzen”. “Het was een laffe executie, een ijskoude daad”, citeert De Morgen rechter Marie-France Keutgen. “De daad is minutieus voorbereid. Tijdens het onderzoek hebben de twee meermaals leugenachtige verklaringen afgelegd. Beiden geven blijk van een totaal gebrek aan verantwoordelijkheidszin”, aldus de rechter.

Van Eyken en Sylvia B. gaan evenwel in beroep. “Dit is geen definitieve uitspraak. Wij laten de armen niet zakken. Het zou niet de eerste keer zijn dat een uitspraak in eerste aanleg achteraf wordt omgedraaid”, klinkt het bij hun advocaten.

Vernietigen dvd

Het proces van het koppel kende een aantal belemmeringen. Naast het niet-ondertekende aanhoudingsbevel werd een cruciaal bewijsstuk, een dvd met bewakingsbeelden, vernietigd. Veel impact had dit evenwel niet. Zo werd er volgens het parket een kopie van de beelden gemaakt. Rond de sabotage van dit bewijsmiddel loopt, volgens De Morgen, nog een afzonderlijk onderzoek.