Ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken en Defensie, Didier Reynders (MR), krijgt in de commissie van Ursula von der Leyen de bevoegdheid Justitie. Een andere opmerkelijke nieuwigheid? De Griek Margaritis Schinas moet de Europese manier van leven beschermen, een beslissing die links-progressieve partijen niet appreciëren. Hopelijk brengt dit onze eigen regeringen niet op ideeën”, reageert Groen-Kamerlid Wouter De Vriendt op Twitter.

Een belangrijke bevoegdheid zat er voor Reynders, doordat België pas laat een kandidaat voordroeg, niet meer in. Wel zal hij, als Eurocommissaris belast met Justitie, instaan voor onder meer de procedures tegen Polen en Hongarije. Wel moet Reynders dit pakket delen met de Tsjechische commissaris Věra Jourová, weet VRT NWS.

De Commissie-Von der Leyen heeft daarnaast een opmerkelijke nieuwigheid: een kandidaat-Eurocommissaris die de “Europese manier van leven” moet beschermen. De Griek Margaritis Schinas neemt deze taak op zich, waar ook de migratieportefeuille onder valt. Voor Groen-Kamerlid De Vriendt is beschermen aan migratie linken “niet onschuldig”. “De Commissie zou [een] baken van verlichting moeten zijn, immuun voor rechts populistisch jargon. Hopelijk brengt dit onze eigen regeringen niet op ideeën..”, klinkt het.

Start op 1 november

De huidige kandidaten, waaronder Reynders, zijn nog niet zeker van hun positie. Zo zullen ze worden onderworpen aan hoorzittingen in het Europees Parlement. Hier slecht presteren resulteert mogelijks in het mislopen van de functie. Nadien moet het Europees Parlement nog zijn fiat geven aan de nieuwe Europese Commissie. Normaal schiet de Commissie op 1 november uit de startblokken.