In de startnota van informateur Bart De Wever (N-VA) staat te lezen dat de VRT hoort te werken aan het uitdragen van de Vlaamse identiteit. Maar voor niets gaat de zon op, zo denkt men nu bij de Vlaamse staatsomroep. Via een mail – die De Tijd kon inkijken – vraagt VRT-topman Paul Lembrechts om meer geld aan de Vlaamse onderhandelaars. Thans ontvangt de publieke omroep reeds een kleine 300 miljoen euro per jaar, maar daar mag een dikke 10% bij tegen 2024, zo vindt men zelf. De vraag komt er na een eerdere bedeloproep in juni, want “de huidige dotatie is onvoldoende”.

In de startnota van Vlaams informateur Bart De Wever (N-VA) staat te lezen dat de VRT zich meer moet inzetten om de “representativiteit ten aanzien van het ideologische landschap in Vlaanderen” te vergroten. Wie tussen de regels leest, begrijpt: de openbare omroep stelt zich te links op, zeker qua agendasetting, en moet zich meer naar de (centrum)rechtse onderstroom richten. VRT-CEO Paul Lembrechts weigert dat niet vlakaf, maar, zo waarschuwt de topmanager, dat gaat wat kosten.

Kassa, kassa, denkt VRT nu N-VA identiteitsversterkend wil werken via publieke omroep

“De VRT draagt de Vlaamse identiteit in al haar verscheidenheid uit, is een fundament voor het Vlaamse erfgoed en promoot de Vlaamse muziek”, zo schrijft de VRT-baas. Als de openbare omroep nog meer moet doen dan wil Lembrechts graag een verhoging van een dotatie met met 21,9 miljoen in 2020, oplopend met een verhoging tot 32,7 miljoen in 2024. In 2018 bedroeg de dotatie voor de Vlaamse staatsomroep 276 miljoen euro. 

Nochtans heeft de VRT al een bijzonder ruim aanbod met ditto marktaandeel: 4 TV-zenders (Eén en Canvas plus Ketnet en Sporza), 5 radiostations (Radio 1, Radio 2, Klara, StuBru en MNM); allemaal met sociale media en een website, bovenop vlaggenschip-website VRT NWS. Als men dat zou willen, zou men daar flink de privatisering-snoeischaar kunnen inzetten en nog veel overhouden.

Afgelopen juni vroeg de VRT ook al om meer geld, want “de huidige dotatie is onvoldoende”, zo zei Lembrechts toen. De publieke omroep meldde in haar laatste jaarverslag dat gedelegeerd bestuurder Lembrechts vorig jaar een brutobezoldiging van 259.058,83 euro ontving. Tegen juni volgend jaar moet er een nieuwe beheersovereenkomst afgesloten worden.