800.000 euro. Zoveel heeft toenmalig Vlaams minister van Landbouw en Natuur Joke Schauvliege (CD&V) aan subsidies toegekend voor het voorlopig grotendeels mislukte project om hamsters uit te zetten in onze contreien. Van de nog geen 50 exemplaren die de voorbije zomermaanden in de omgeving van Tongeren (Limburg) zijn uitgezet, zijn intussen bijna alle mannetjes gesneuveld. “Ze zijn opgegeten door roofdieren, of gedood door de scherpe messen van landbouwmachines”, zo zeggen de onderzoekers in Het Nieuwsblad.

Het project lijkt echter nog geen volledige mislukking volgens voorlopige videobeelden. “Drie vrouwelijke hamsters die met zendertjes worden gevolgd, hebben nakomelingen gekregen”. Dat bijna alle mannetjes echter het loodje legde zou te maken hebben met de ‘uithuizigheid’ van het mannelijk hamstergeslacht, waardoor zij zich verder uit hun nest wagen, en dus meer gevaar lopen.

800.000 EUR en 50 hamsters

Joke Schauvliege (CD&V), destijds Vlaams minister voor Natuur, legde in 2015 maar liefst 800.000 euro aan subsidies opzij voor de organisatoren van het project, die dus minder dan 50 hamsters in de natuur loslieten. Dit terwijl een ‘tamme’ hamster als huisdier tussen de 2 en de 11 euro kost, afhankelijk van de soort en haarlengte. Met 800.000 EUR kan je dus als particulier 72.000-400.000 hamsters kopen.

De onderzoekers hielden echter rekening met een grote fataliteitsratio. De komende jaren zullen daarom nog hamsters uitgezet worden, zo heeft men gepland. Hierdoor hoopt men een stabiele wilde hamsterpopulatie te bekomen.