Begin september klonk CD&V-boegbeeld Hilde Crevits nog optimistisch: tegen 23 september – wanneer de minister-president traditioneel de Septemberverklaring uitspreekt – hebben we een nieuwe Vlaamse regering. De voorzitter van het Vlaams Parlement, Wilfried Vandaele (N-VA), lijkt daar echter over te twijfelen. “We houden steeds meer rekening met uitstel”, stelde Vandaele in Radio 1-programma ‘De ochtend’.

Volgens Crevits was een nieuwe Vlaamse regering mogelijk tegen de vierde maandag van september, de dag waarop de Vlaamse minister-president traditioneel zijn/haar Septemberverklaring uitspreekt. “Het werk moet grondig gebeuren, maar ik denk dat 23 september een haalbare kaart is en ik zou het goed vinden als we dan rond zouden geraken”klonk het begin september. Het probleem? Het blijft wachten op witte rook bij de Vlaamse onderhandelaars.

Volgens Vandaele begint men bij het Vlaams Parlement rekening te houden met een uitstel. “Het parlement was erop voorbereid dat dat op 23 september zou zijn. Dus kan nog altijd. Maar stel dat die regering niet klaar is, gaan wij met het bureau van het parlement komende maandag beslissen om die Septemberverklaring en de regeringsverklaring niet te hebben. We houden daar steeds meer rekening mee”, verklaarde hij in Radio 1-programma ‘De ochtend’. Wel zal het uitstel in ieder geval niet te lang duren. “Het zal in elk geval niet 23 oktober zijn”, stelt Vandaele.

Oppositie: “Parlement moet kunnen beginnen werken”