De regering-Jambon I is nog niet van de grond. Het Vlaams regeerakkoord zal allicht niet meer voor deze nacht zijn. Nochtans zitten de toponderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld al sinds 9 uur samen op het Martelaarsplein in Brussel, maar Het Laatste Nieuws vernam dat de gesprekken moeizaam vorderen. 

Gisteren was men nochtans strijdbaar en ambitieus. De onderhandelaars zouden vandaag niet gaan slapen vooraleer een akkoord kon worden beklonken. Mogelijk zal men die belofte toch moeten inslikken, of men zal een nachtje moeten doorsteken. “Er ligt nog veel werk op de plank”, klinkt het bij een onderhandelaar. “Het loopt nogal langzaam.”

Mogelijk pas morgen of dit weekend een Vlaams regeerakkoord?

Er zijn uiteraard al een aantal zaken beslist, maar vooral de begroting blijkt een pijnpunt. Eerder vandaag werd via De Tijd al bekend dat men de piste verkent om pas tegen 2024 – het einde van de legislatuur dus – een begrotingsevenwicht te presenteren. Ietwat onconventioneel voor een Vlaamse regering, die veelal budgettaire surplussen realiseert, laat staan voor een centrumrechtse regering.

In ieder geval is het te betwijfelen of er in de loop van de nacht champagne wordt bovengehaald, schrijft Het Laatste Nieuws. “We doen verder en zien hoever we geraken”, zegt een bron binnen de onderhandelingen. Komende nacht landen “wordt moeilijk.”

Afwachten dus wat toekomstig minister-president Jan Jambon (N-VA) Vlaanderen definitief zal voorschotelen.