Paul Bloemen (53) is voortvluchtig. Hij werd in mei in het Leuvense assisenhof veroordeeld voor de doodslag op kapster Anja Vanheer (47), maar net voor hij de cel in moest deze week, koos hij de vogelvrijheid. Hij werd gestraft tot 15 jaar cel, zo schrijft Het Laatste Nieuws.

De familie van het slachtoffer werden woensdag ingelicht door slachtofferonthaal. “De procureur van het parket-generaal had hen verwittigd dat hij weg was. Ik was zo van slag dat ik vergat te vragen hoe of wat”, zegt Gerda Vanheer, zus van het slachtoffer, in Het Laatste Nieuws. “Hij had cassatieberoep aangetekend tegen zijn veroordeling. Volgende week zou dat behandeld worden. Natuurlijk maakte hij geen schijn van kans, het was gewoon een trucje. Om langer thuis te kunnen zitten met een enkelband. Maar op die manier had hij wel tijd van mei tot nu om een vluchtplan te beramen.”

Liet passiemoordenaar Bloemen het land achter en ontkomt hij zo celstraf voor doodslag?

Bloemen werd eind mei veroordeeld voor de doodslag op zijn vriendin in Kortenaken, in Vlaams-Brabant. De feiten speelden zich af in augustus 2017. Na een ruzie zou hij zijn vriendin, de kapster Anja Vanheer, wurgen. De familie vond haar enkele dagen later dood terug in de zetel in een onnatuurlijke houding. Bloemen was al die tijd ook in het huis, maar kon geen verklaring bieden over zijn daden, omdat hij naar eigen zeggen dagenlang een black-out had. Een deskundige psycholoog zou die stelling echter afwijzen tijdens het proces. Het parket vroeg 21 jaar, maar het assisenhof hield het op 15 jaar. Hierop werd de onmiddellijke aanhouding gevraagd door het parket, maar ook daar werd niet op ingegaan.

Bloemen mocht tot wanneer hij zijn oproepingsbrief kreeg om zich te melden bij de gevangenis thuis blijven met een elektronische enkelband. En nu is hij dus voortvluchtig, maar waar hij zich bevindt is voorlopig een raadsel.

De man staat enkel nationaal geseind, maar “wat als hij met een auto de grens overrijdt en daar het vliegtuig neemt?”, vraagt Gerda Vanheer verder. “Ik vind dit degoutant. Strafvermindering, geen onmiddellijke aanhouding en nu dit. De voorzitter heeft daar een serieuze inschattingsfout gemaakt. Terwijl de procureur duidelijk wél de mensenkennis had.”