Opnieuw komt ons land in de internationale belangstelling. Een vergelijkende studie van Transparency International, die ook de aandacht trok van BELGA, toont aan dat Guy Verhofstadt (Open Vld/Renew Europe) in de top vijf staat van Europese Parlementsleden die veel bijverdienen buiten het halfrond. Ook de leden van de Brexit Party hebben lucratieve nevenactiviteiten en verdienen meer bij dan eender welke partij in het Europees Parlement (EP).

521 van de 738 Europarlementsleden hebben aangegeven dat ze een centje bijverdienen buiten het parlement. De EP-gedragscode schrijft voor dat die nevenactiviteiten – zoals zetelen in raden van bestuur of ander werk – geregistreerd worden. Dertig procent van de verkozenen declareerde een betaalde activiteit, goed voor een totaal jaarlijks bedrag van minimum 6,38 miljoen euro en maximaal 16,2 miljoen euro. Het exacte bedrag is moeilijk vast te stellen omdat Europarlementsleden enkel brutobedragen binnen bepaalde schalen moeten aangeven, bijvoorbeeld tussen 500 en 1.000 euro bruto per maand. Welke bekende Vlaming zit er bij de topverdieners echter? Belgisch oud-premier en intussen ook EP-veteraan Guy Verhofstadt. De eurosceptische Brexit-partijleden van Nigel Farage klussen eveneens aardig bij. 

Verhofstadt met zeer grote voorsprong grootste Belgische bijverdiener in EP

De 29 verkozenen van de Brexit Party zijn met ruime voorsprong de beste bijverdieners, met inkomsten tussen 2,06 en 4,68 miljoen euro. Dat hoge bedrag is natuurlijk ook veroorzaakt doordat de Brexit Party zoveel vertegenwoordigers heeft: het is de grootste Britse partij in het Europees Parlement (EP). Toch verdienen de 28 verkozenen van de rechtsnationalistische Lega (Italië) van Matteo Salvini een pak minder: slechts een bedrag tussen de 369.192 euro en 1,07 miljoen euro. De rechtse Italianen staan daarmee op de derde plaats, na het liberaal-conservatieve Poolse Burgerplatform.

Drie leden van de Brexit Party staan daarmee in de top vijf, met Ben Habib als grootste bijverdiener. De vastgoedfondsbeheerder zou een klein miljoen euro bijverdiend hebben. Ook in de top vijf zit dus Guy Verhofstadt, met neveninkomsten tussen 180.072 EUR en 425.988 EUR bruto. Vorig jaar was Verhofstadt overigens nog de derde grootste bijverdiener in het EP, met een zijbedrag tussen 920.000 en 1,42 miljoen euro.

Wat het ‘bijklussen’ van Verhofstadt betreft, gaat om activiteiten binnen de (oude) wereld van het Belgische grootkapitaal. Sinds 2012 is Verhofstadt namelijk bestuurder bij Sofina, een Belgische portefeuillemaatschappij met een beurswaarde van circa 7 miljard euro – een waarde die op twee jaar tijd met bijna 3 miljard steeg. Sofina is verbonden aan het ‘oude geld’ in België zoals dat van de familie Boël en de adellijke dynastie van Goblet d’Alviella. Hiernaast verdient Verhofstadt veel geld met spreekbeurten te geven. Wie het kan betalen, kan via deze weg Verhofstadt boeken als spreker. Wel moet je tussen de 11.000 euro en de 28.000 euro ophoesten.

Transparency International wil betere omkadering

De eerstvolgende Belgische Europarlementsleden in de lijst zitten direct in veel kleinere bijverdien-schalen. Hilde Vautmans (Open Vld) verdiende zo tussen de 18.012 euro en 72.000 EUR bij, Frédérique Ries (MR) tussen 12.036 EUR en 71.976 EUR en Petra De Sutter (Groen) tussen de 12.012 euro en 60.000 euro. Marc Tarabella (PS) sluit de Belgische top vijf af met dezelfde schaal als De Sutter. 

Transparency International (TI) roept naar aanleiding van de cijfers op tot betere omkadering van buitenparlementaire betaalde werkzaamheden. “Het huidige systeem berust enkel op de bereidheid van de parlementsvoorzitter om de gedragscode af te dwingen”, zo citeert BELGA en is ook te lezen op de Twitterpagina van TI. “Het ontbreken van onderzoeksbevoegdheden en geloofwaardige sanctiemechanismen leidt tot een permissief systeem dat niet ernstig dreigt genomen te worden.”

Lees ook het artikel uit 2018:

Kassa kassa: Verhofstadt derde grootste bijverdiener EP