Op een partijconferentie van de Britse Liberal Democrats heeft de voormalige premier van België Guy Verhofstadt (Open Vld) het einde van de natiestaat en het begin van een “wereldorde van rijken” verkondigd. De liberaal hoopt dat ook de Europese Unie, met de Britten mee aan boord, uitgroeit tot een dergelijk rijk.

De Brexit-onderhandelaar van het Europees Parlement en voormalig Belgisch premier Guy Verhofstadt (Open Vld) was te gast op een partijconferentie van de Liberal Democrats, de Britse zusterpartij van de Vlaamse liberalen. De ‘Lib Dems’ willen dat het Verenigd Koninkrijk in de Europese Unie blijft.

Einde natiestaat, begin wereldorde van rijken

In een toespraak verkondigt Verhofstadt het einde van de natiestaat en het begin van een wereldorde van rijken. “De wereldorde van morgen is geen wereldorde die gebaseerd is op natiestaten, op landen – het is een wereldorde die gebaseerd is op rijken”, zei Verhofstadt.

“China is geen natie, maar een beschaving – Han. India – u weet het beter dan ik – is geen natie. Er zijn 2000 naties in India, er zijn 20 verschillende talen die daar worden gebruikt, er zijn vier grote religies. De V.S. is ook een rijk, meer dan een natie – misschien spreken ze er morgen meer Spaans dan Engels, ik weet niet wat er zal gebeuren – en dan uiteindelijk de Russische Federatie”, zei de voormalige premier van België. 

De liberaal hoopt dat ook de Europese Unie, met de Britten mee aan boord, uitgroeit tot een dergelijk rijk. “De wereld van morgen is een wereld van rijken, waarin wij Europeanen, en u Britten, uw belangen, uw manier van leven alleen kunnen verdedigen door het samen te doen, in een Europees kader en in een Europese unie”, aldus Verhofstadt.