“Er wordt niet onderhandeld”, dat heeft Europees Parlementslid Guy Verhofstadt (Open Vld) en huidig brexitcoördinator voor het Europees Parlement donderdag formeel duidelijk gemaakt in Terzake. Dit is in strijd met de beweringen van de Britse regering. Daarnaast zouden we “sowieso nog 4 à 5 jaar bezig zijn om de brexit op te kuisen”, voorspelt de Belgische oud-premier. Dit ongeacht of er nu een akkoord komt of niet.

De brexit-saga zorgt voor verdere verwarring in het VK en de rest van de EU. Premier Boris Johnson (Con.) zijn geplande opschorting van het parlement lijkt niet het gewenste doel bereikt te hebben: Op 31 oktober de EU uitstappen, met of zonder deal. Nieuwe verkiezingen in het VK liggen echter wel nog op de tafel. Maar Verhofstadt “weet een ding zeker, dat we nog 4 à 5 jaar bezig zullen zijn met brexit”, aldus de oud-premier en voormalige ALDE-leider. “Ofwel om het stof op te kuisen indien er een ‘no deal’ is. Ofwel om het nieuwe akkoord tot stand te brengen, want eenmaal het VK eruit gestapt is, is het probleem nog niet opgelost. Dan beginnen wij onderhandelingen om het toekomstig akkoord uit te werken”.

Verhofstadt verzekert tevens dat er momenteel geen nieuwe onderhandelingen worden gevoerd met het VK, ook al beweert de Britse regering van wel.

Verhofstadt is formeel: Geen nieuwe onderhandelingen met VK

Immers, zo stelt Verhofstadt, een akkoord afsluiten waarbij een ‘enorm competitief voordeel’ wordt gegeven aan de Britse bedrijven ten nadele van onze bedrijven zou zeer gevaarlijk zijn. “Dat mag niet gebeuren.”

Nochtans komt David Frost, de hoofdonderhandelaar voor de brexit van de Britse regering […] regelmatig naar Brussel”, geeft Verhofstadt zelf toe. “Maar er wordt niet onderhandeld. Wij vragen om een alternatief te geven voor de problemen die je ziet. Bijvoorbeeld voor de backstop [met betrekking tot] Ierland. Maar dat doen ze niet. Ze geven uitleg over wat niet kan. Maar we horen al drie jaar wat niet kan. We willen weten wat er wél kan voor de Britten.”

(Lees verder onder de tweet.)

“De Britten willen een vrijhandelsakkoord zonder alle regels hier rond”

Toch lijkt Verhofstadt blijkbaar te weten wat de Britten willen. “De huidige Britse onderhandelaars willen […] dat de toekomstige relatie met de EU op een veel lager pitje zou liggen dan wat voormalig Brits premier Theresa May (Con.) had afgesproken.” In de May-deal werd er besproken dat er gezocht zou worden naar een ‘brede en intense samenwerking’. “Maar de huidige Britse regering wil enkel een vrijhandelsakkoord. Ze willen een vrijhandelsakkoord waarbij ze niet verplicht zijn om de regels van de Europese markt te volgen. [..] Natuurlijk onbespreekbaar voor Europa”.

Verhofstadt geeft nog mee dat als het VK opnieuw uitstel vraagt, het Europees Parlement daar alleszins mee zou instemmen. De Europese Raad heeft daar echter het laatste woord over, maar verwacht wordt dat men ook daar zou akkoord gaan. Boris Johnson heeft evenwel in heldere termen beloofd geen nieuw uitstel te zullen vragen. Maar de vraag is nog maar wat ‘Bojo’ zal doen als het Brits parlement hem daartoe verplicht.

Lees ook:

Johnson lijdt drievoudige nederlaag in parlement