Naast Open Vld, CD&V, Groen en sp.a organiseert ook het Vlaams Belang binnenkort voorzittersverkiezingen. Huidig Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken is kandidaat om zichzelf op te volgen. “Ik denk dat ik ook een mooi parcours heb gereden, van een partij van 5% naar een partij van 19% op 5 jaar tijd in moeilijke omstandigheden”, verklaarde hij tegenover Radio 1

Normaliter hadden de rechts-nationalisten dit voorjaar al hun voorzittersverkiezingen achter de kiezen gehad. Deze werden evenwel uitgesteld. De reden? De aankomende verkiezingen. Nu zullen de voorzittersverkiezingen op 16 november doorgaan.

Van Grieken: “Ambitie om van Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen te maken”

Huidig voorzitter Van Grieken, onder wiens voorzitterschap het doodgewaande Vlaams Belang uit zijn graf kroop, is alvast kandidaat. “Ik denk dat ik ook een mooi parcours heb gereden, van een partij van 5% naar een partij van 19% op 5 jaar tijd in moeilijke omstandigheden”, verklaarde hij tegenover Radio 1. “Het pad dat we zijn ingeslagen, is nog maar het begin. Ik heb echt de ambitie om van Vlaams Belang de grootste partij van Vlaanderen te maken in 2024 zodat wij de stok van informateur hebben en dan denk ik dat Vlaanderen er heel anders kan uitzien”, klinkt het ambitieus.

Dat de rechts-nationalisten niet in de Vlaamse regering (gaan) zitten, betreurt Van Grieken. “Ik wilde niet zo snel mogelijk minister worden, maar ik wilde wel een ander beleid. Ik zal er niet rouwig om zijn als er goede standpunten, bijvoorbeeld rond inburgering, van ons overgenomen worden. Maar de startnota zou nog veel Vlaamser en rechtser geweest zijn, mochten wij de pen hebben vastgehouden”, aldus de Vlaams Belang-voorzitter tegenover Radio 1.