“Dit land botst op haar limieten”, is de conclusie van Tom Van Grieken (Vlaams Belang) over de federale regeringsvorming. Dat laat hij optekenen in VTM Nieuws. Aangemoedigd door een gunstige peiling is het zonneklaar voor de VB-voorzitter: Het is tijd voor vervroegde verkiezingen om uit de impasse te geraken.

“Ik denk dat niemand weet hoe het federaal nog moet”, klinkt het zondag bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken over de politieke impasse op federaal niveau. Hij kijkt – voor een mogelijke oplossing – naar de Spanjaarden, die 3 maanden na de verkiezingen opnieuw naar de stembus trekken indien men er niet in slaagt een regering te vormen.

“Misschien moeten de politici eens beseffen dat als zij het niet weten, de kiezer dan kan beslissen hoe ze eruit moeten geraken”, stelt hij. “Als democraat mag je nooit schrik hebben voor nieuwe verkiezingen, zelfs met slechte peilingen.”

VB de grootste volgens recente peiling

Dat de VB-voorzitter aanstuurt op vervroegde verkiezingen is niet toevallig. Het Vlaams Belang heeft sinds de verkiezingen van 26 mei de wind in de zeilen. Ondanks het feit dat de rechts-nationalistische partij haar verkiezingsoverwinning niet kon verzilveren in een regeringsdeelname, zijn steeds meer mensen geneigd om op het Vlaams Belang te stemmen.

Zo werd de partij in een recente peiling met 24,9% – of 6,4 procentpunten meer dan op 26 mei – zelfs de grootste van Vlaanderen. Het Vlaams Belang zou vandaag ook een kiespotentieel van bijna 35% hebben. Dezelfde peiling betekende eveneens een opdoffer voor de bijna gevormde Vlaamse Regering. Zweeds-bis zou – volgens de peiling – haar meerderheid in het parlement kwijt zijn.

Lees ook:

Zweeds-bis verliest meerderheid in nieuwe peiling, VB de grootste