Matthias Storme (N-VA), professor en bestuurslid bij Unia, stelt zich vragen bij de grondwettelijke scheiding der machten bij Unia. Dat stelt hij in een interview met Weekblad ‘t Pallieterke. Daarnaast hekelt Storme de weinig objectieve houding binnen Unia. “Het is inderdaad zo dat er binnen Unia een duidelijke bias of soort vooroordeel is over wie bescherming nodig heeft.”

Matthias Edward Storme is naast hoogleraar aan de KU Leuven en advocaat ook inmiddels vijf jaar bestuurslid bij Unia. Toch spaart hij zijn kritiek op het gelijkekansencenstrum niet. SCEPTR-redacteur Tom Lallemand vroeg hem naar zijn visie op Unia de dag van vandaag, de antidiscriminatiewetgeving, Dries Van Langenhove en de regeringsonderhandelingen. Het volledige interview is te lezen in ‘t Palllieterke

De voorbije vijf jaar als Unia-bestuurslid waren niet altijd makkelijk, geeft Storme aan. Zo stond hij binnen Unia soms machteloos en vraagt hij zich luidop af of de scheiding der machten er wel gerespecteerd worden. “Ik stel mij ernstige vragen bij de compatibiliteit van dit soort organisaties met onze grondwettelijke scheiding der machten”, aldus Storme. “We hebben allerlei zogenaamd onafhankelijke organisaties zoals Unia, die buiten die driedeling functioneren.”

Naast de scheiding der machten is ook de overheersende linkse ideologie een probleem, vindt Storme. “Er is in de klassieke termen inderdaad een linkse ideologie te merken binnen Unia, dat klopt. Er leeft een bepaalde gelijkheidsideologie die niet zuiver naar formele gelijkheid kijkt. Ze streven naar een gelijke uitkomst voor iedereen, in plaats van gelijke kansen.”

Unia krijgt de laatste tijd bovendien alsmaar meer kritiek dat ze bijzonder eenzijdig zijn in de zaken die ze behandelen. Zo worden antisemitisme of anti-blank racisme verwaarloosd, klinkt het bij critici, de islam krijgt prioriteit. Storme is het eens met die kritiek. “Het is inderdaad zo dat er binnen Unia een duidelijke bias of soort vooroordeel is over wie bescherming nodig heeft.”

Het volledige interview is hier te lezen:

Matthias Storme: “Binnen UNIA soort vooroordeel over wie bescherming nodig heeft”.