De Universiteit Hasselt heeft professor economie Lode Vereeck ontslagen omwille van ongepast gedrag. Zijn onprofessionele houding tegenover studenten zou, zo bericht Belga, de doorslag hebben gegeven voor die beslissing.

De afgelopen maanden woedde er een ‘MeToo-storm’ rond de Open Vld‘er. In oktober 2018, of vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, opende het Limburgse parket een onderzoek naar mogelijk grensoverschrijdend gedrag door de toenmalige senator. Dit na een klacht van de UHasselt. Tegelijk hield die laatste een tuchtonderzoek.

Vereeck, die steeds zijn onschuld verdedigde, noemde de klachten toen een beschadigingsoperatie van zijn politieke tegenstanders. “Het kan […] alleen maar vanuit de universiteit komen”, klonk het toen bij de liberaal. “We weten dat daar mensen met een partijkaart rondlopen, die iemand die goed bezig is een voetje willen lichten. We moeten niet naïef zijn, dit is pure politieke beschadiging”.

Parket seponeerde onderzoek naar UHasselt-professor Vereeck

Het Limburgse parket besliste in maart nog om het onderzoek te seponeren. Volgens het Openbaar Ministerie waren er onvoldoende bewijzen om tot vervolging over te gaan. Het tuchtonderzoek bij de UHasselt daarentegen werd wel verdergezet. Dit leidt nu tot het ontslag van de voormalige Open Vld-senator. 

De klachten tegen Vereeck gingen voornamelijk over verbaal grensoverschrijdend gedrag. Zo zou de hoogleraar economie zich op sociale media en in whatsapp-berichten onprofessioneel hebben gedragen tegenover studenten. De advocaat van de Open Vld’er liet al weten in beroep te zullen gaan tegen de beslissing.

Lees ook:

Vereeck niet op Open Vld-lijst na proces grensoverschrijdend gedrag