Kristof Titeca, professor ontwikkelingsstudies aan UAntwerpen, heeft een nieuw inzicht verkregen. De verklaring waarom klimaatmeisjes zoals Anuna De Wever (18) en Greta Thunberg (16) bakken kritiek over zich heen krijgen op sociale media is niet omwille van hun onervarenheid en polariserende standpunten, maar omdat de meeste van hun criticasters “mannen [zijn], zeker witte van middelbare leeftijd”. En die zijn nijdig, want ze zijn “niet meer allesbepalend zijn in de wereld. En dat stoort hen vreselijk. En hoe groter het platform dat meisjes als Greta krijgen, hoe feller de reacties”. Dat staat te lezen in het linkse dagblad De Morgen.

Een soort van omgekeerde penisnijd. Dat is de reden waarom Greta Thunberg, die eerder deze week voor de VN een boze donderpreek hield, en ook Anuna De Wever zoveel kritiek krijgen volgens professor Kristof Titeca (UAntwerpen). Thunberg kreeg zo onder meer ironische kritiek wegens Amerikaans president Donald Trump (Rep.). “Ze lijkt me een heel gelukkig jong meisje met een schitterende toekomst voor zich. Zo mooi om te zien”, tweette hij. Elders op sociale media waren velen eveneens onmals voor Thunberg, die aan het Asperger-syndroom lijdt, iets waaraan ook negatief werd gerefereerd op de conservatieve TV-zender Fox News.

‘Kijk eens van wie al die agressieve commentaren komen? Bijna allemaal oudere, witte mannen!’

“U moet eens kijken van wie die ronduit agressieve commentaren komen? Het overgrote deel komt van mannen. Zo’n jong meisje als Greta dat de wereldleiders de les spelt, maakt duidelijk dat mannen, zeker witte van middelbare leeftijd, niet meer allesbepalend zijn in de wereld, zo verkondigt Titeca, wiens specialisatie conflict in Oeganda is. “En dat stoort hen vreselijk. En hoe groter het platform dat meisjes als Greta krijgen, hoe feller de reacties.”

En nog: “Traditionele vormen van autoriteit worden meer en meer in vraag gesteld door groepen die vroeger gemarginaliseerd werden. Denk maar aan allerhande minderheden of de #MeToo-beweging […]. Dat zorgt ervoor dat een groep mensen, voornamelijk witte mannen, zich steeds meer terugtrekt in een identitaire bubbel. En in zo’n bubbel kan je feller van je afbijten. Zeker [op] sociale media, […].”

(Lees verder onder de tweet.)

Onwetenschappelijke opinie werd al geuit, maar opgerakeld na donderpreek Thunberg voor de VN

Dat vrouwen in het algemeen in mindere mate dan mannen deelnemen aan het politieke leven en figuren als Kristof Calvo (Groen) of Filip Dewinter (Vlaams Belang) evenzeer gepolariseerde reacties opwekken op sociale media, blijkt geen belet voor de uitspraken. Op welk onderzoek professor Titeca zich dan ook baseert is niet duidelijk, maar oudere, blanke mannen “voelen zich te kort gedaan door de veranderingen”, zo weet Titeca (°1978) zeker – nochtans zelf een ‘witte man’ en bijna van middelbare leeftijd. “Ze kunnen het dan ook niet uitstaan dat het plots jonge meisjes zijn die hen een beetje komen vertellen wat ze moeten doen.”

Titeca had hetzelfde standpunt als eens verkondigd in een opiniestuk op De Standaard na de Pukkelpop-affaire rond Anuna De Wever in augustus. Toen had de academicus het enkel over mannen van middelbare leeftijd, die omwille van die achtergrond nijdig zouden zijn. De Morgen besloot echter naar aanleiding van Thunbergs donderpreek de Titeca’s standpunt op te rakelen, waarna ook de ‘witte’ huidskleur van de criticasters werd behandeld.

De reden waarom de pers en de academische wereld overigens meer en meer het woord ‘wit’ hanteren in plaats van ‘blank’, is omdat dat laatste woord ‘associaties op met rein en schoon’ zou opwekken. De Morgen verwees in 2012 ook al het woord ‘allochtoon’ naar de prullenmand. Ironisch, want het woord ‘allochtoon’ werd in de jaren ’70 net geïntroduceerd om ‘immigrant’ en ‘gastarbeider’ te vervangen.

Lees ook:

“Witter dan wit”: De Morgen verwijt VRT te blank te zijn

NOS schrapt woord ‘blank’ wegens “associatie met reinheid”

Macron niet opgezet met “radicale” houding Greta Thunberg