Tulsi Gabbard is de enige belangrijke Democratische presidentskandidaat die zich openlijk verzet tegen een ‘impeachment’ van de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.). Volgens haar is de kwestie te verdelend voor het land. Daarnaast ziet ze in het afschrift van het Oekraïne-telefoongesprek weinig zaken die een ‘impeachment’-procedure zouden rechtvaardigen. Gabbard is een veteraan van de Irakoorlog en is erg kritisch voor Amerikaanse militaire interventies en buitenlandse avonturen.

De meeste Democratische presidentskandidaten scharen zich – officieel althans – achter het plan om een ‘impeachment’-procedure tegen de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) op te starten. Op veel campagnehoofdkwartieren is echter te horen dat het domme zet zou kunnen zijn, aangezien Trump op die manier wederom het nieuws zou beheersen.

‘Impeachment’ “te verdelend” en “kiezers moeten keuze maken”

Tulsi Gabbard is echter de enige belangrijke presidentskandidaat die zich expliciet verzet tegen de plannen. Zo vreest ze dat de hele heisa enkel voor meer verdeeldheid zal zorgen. “Ik geloof dat de impeachment, op dit moment, vreselijk verdeeldheid zou zaaien in dit land”, zei de Hawaiiaanse maandag tegen Fox News.

Op dinsdag herhaalde ze dezelfde boodschap tegen CNN. “Ik denk dat het belangrijk is dat Donald Trump verslagen wordt. Ik geloof dat ik hem in 2020 kan verslaan. Maar het zijn de kiezers die die keuze ondubbelzinnig moeten maken”, zei Gabbard. 

“Ik denk dat als je buiten de bubbel van Washington stapt en komt waar de meeste mensen zijn. […] Ik denk dat de meeste mensen die dat afschrift doorlezen, geen extreem dwingende reden zullen vinden om een president af te zetten”, zei ze voorts na de publicatie van het afschrift van het telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky.

Gabbard: “Trump is de teef van Saoedi-Arabië”

Gabbard deed dienst in het Amerikaanse leger en is een veteraan van de Irakoorlog. Ze is erg kritisch voor Amerikaanse militaire interventies, regimewissels en andere buitenlandse avonturen. In dat opzicht haalde ze ook zwaar uit naar Trump en zijn bondgenootschap met Saoedi-Arabië. Zo noemde ze hem in het verleden de “teef van Saoedi-Arabië”.

Toen Trump zijn steun toezegde aan Saoedi-Arabië na de zware aanval op Saoedische olie-infrastructuur, schreef ze op Twitter: “Verachtelijk. Aanbieden om onze militaire middelen onder het bevel van een vreemd land – Saoedi-Arabië – te plaatsen is een schande en verraad aan mijn vaderlandslievende broeders en zusters in uniform en aan onze grondwet. We zijn jouw prostituees niet. Jij bent onze pooier niet.”