De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) plaatste een videoboodschap op Twitter waarin hij de ‘impeachment’-procedure “de grootste zwendel in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek” noemt. “Ze proberen me tegen te houden omdat ik voor jullie vecht”, klinkt het.

“Wat er nu aan de hand is, is de grootste zwendel in de geschiedenis van de Amerikaanse politiek”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) zaterdag in een videoboodschap op Twitter. “De Democraten willen jullie wapens wegnemen, ze willen jullie gezondheidszorg wegnemen, ze willen jullie stem wegnemen, ze willen jullie vrijheid wegnemen, ze willen jullie rechters wegnemen, ze willen alles wegnemen. We kunnen dit nooit laten gebeuren.”

“Democraten proberen me tegen te houden omdat ik voor jullie vecht”

“We vechten om het moeras droog te leggen. En dat is precies wat ik doe en jullie zien waarom we het moeten doen, omdat ons land op het spel staat als nooit tevoren. Het is allemaal heel eenvoudig. Ze proberen me tegen te houden omdat ik voor jullie vecht. En dat zal ik nooit laten gebeuren”, klinkt het.

De Democraten van het Huis van Afgevaardigden begonnen deze week een ‘impeachment’-procedure tegen Trump. De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo werd gedagvaard om documenten met betrekking tot gesprekken met de Oekraïense regering. De Democraten vroegen voorts vijf functionarissen van het ministerie van Buitenlandse Zaken om onder eed te getuigen. Een van die functionarissen, gezant aan Oekraïne Kurt Volker, nam vrijdag ontslag. 

Geen ‘quid-pro-quo’ in afschrift telefoongesprek

Het Witte Huis heeft op woensdag een afschrift van het telefoongesprek tussen Trump en de Oekraïense president Volodymyr Zelensky vrijgegeven, kort nadat de Democraten een ‘impeachment’-procedure hadden opgestart tegen de president. In het telefoongesprek vraagt Trump om een onderzoek naar de familie van de Democratische presidentskandidaat Joe Biden. Het afschrift geeft geen blijk van een dreigement van het onthouden van militaire hulp als er geen onderzoek werd opgestart, zoals de Democraten suggereerden.

Joe Biden zou er als Amerikaanse vice-president bij Oekraïne op hebben aangedrongen om de toenmalige Oekraïense procureur-generaal Viktor Shokin te ontslaan. Shokin onderzocht op dat moment het aardgasbedrijf Birisma Holdings, waar Hunter Biden een bestuursfunctie had. Volgens de toenmalige vicepresident vroeg hij om het ontslag van Shokin omwille van bezorgdheid over corruptie.