De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) zegt dat de Verenigde Staten “gevechtsklaar” zijn om te reageren op de drone-aanval op een Saoedische olie-installatie. Trump zegt ook dat de VS weten wie er achter de aanvallen zat.

“De olievoorziening van Saoedi-Arabië werd aangevallen. Er is reden om aan te nemen dat wij de dader kennen, dat wij gevechtsklaar zijn, afhankelijk van de verificatie, maar dat wij wachten op een antwoord van het Koninkrijk op de vraag wie volgens hen de oorzaak van deze aanval is en onder welke voorwaarden wij verder zouden gaan”, schrijft de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) in een tweet.

Zware impact op Saoedische olieproductie

De aanval op olie-installatie in Abqaiq – een van de grootste installaties ter wereld – heeft de Saoedische olieproductie met meer dan helft verstoord. Intussen schoten de wereldwijde olieprijzen de hoogte in. Intussen kondigde Trump aan dat hij toestemming heeft gegeven om “indien nodig” olie uit de Amerikaanse ‘Strategic Petroleum Reserve’ vrij te geven, om de markten te bevoorraden.

De aanval werd opgeëist door de Jemenitische Houthi’s, die Iraanse steun ontvangen. Volgens Washington D.C. is Iran echter zelf direct verantwoordelijk voor de aanval. Zo zou de aanval niet vanuit Jemen afkomstig zijn, maar vanuit Irak of Iran.

Iran ontkent aantijgingen

“Zulke vruchteloze en blinde beschuldigingen en opmerkingen zijn onbegrijpelijk en zinloos”, zei Abbas Mousavi, woordvoerder van het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken, in een reactie op de Amerikaanse aantijgingen.

Er klonk ook meer dreigende taal. “Iedereen moet weten dat alle Amerikaanse basissen en hun vliegdekschepen in een afstand tot 2.000 kilometer rond Iran binnen het bereik van onze raketten liggen”, zei Amir Ali Hajizadeh, een bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde (IRGC). “Iran is altijd klaar geweest voor een ‘volwaardige’ oorlog.”