De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft de besprekingen met de Afghaanse Taliban “dood” verklaard. Intussen kondigt het Amerikaanse leger aan activiteiten in Afghanistan te zullen opvoeren, als reactie op een toename van Taliban-aanvallen.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) annuleerde vorige week besprekingen met de Taliban in Camp David, nadat een Amerikaanse militair werd gedood bij een zelfmoordaanslag door de Taliban. “Ze zijn dood. Wat mij betreft, zijn ze dood”, zei Trump toen hij maandag gevraagd werd over de vredesbesprekingen met de Taliban.

Taliban dreigen met meer Amerikaanse doden

De regering van Trump hield vredesbesprekingen met de Taliban. Trump hoopte die onderhandelingen met een geheime ontmoeting in Camp David te kunnen afsluiten. Daarbij zou ook de Afghaanse president Ashraf Ghani, die tot nog toe grotendeels aan de zijlijn van de onderhandelingen bleef, aanwezig zijn.

De bereikte overeenkomst zou ervoor moeten gezorgd hebben dat de VS hun troepen na achttien jaar uit Afghanistan konden terugtrekken. Een ontwerpakkoord, dat vorige week werd bereikt, zou ervoor gezorgd hebben dat ongeveer 5.000 Amerikaanse troepen Afghanistan konden verlaten in de komende maanden. In ruil daarvoor kregen de Amerikanen de garantie dat Afghanistan niet als basis voor aanvallen op de VS of hun bondgenoten gebruikt zou worden.

Ondanks de besprekingen voerden de Taliban hun aanvallen de afgelopen maanden op. De Amerikaanse generaal Kenneth McKenzie kondigde aan dat het Amerikaanse leger hun activiteiten in Afghanistan zullen opvoeren, om te anticiperen op nieuwe aanvallen door de Taliban. Zondag zeiden de Taliban dat er nog meer Amerikaanse doden zouden vallen, omdat Trump de besprekingen heeft stopgezet.