Tijdens zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties trok de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) van leer tegen het globalisme. Hij hield daarbij een pleidooi voor nationalisme en verdedigde zijn ‘America First’-beleid.

“Net als mijn geliefde land, heeft elke natie die in deze zaal vertegenwoordigd is, een gekoesterde geschiedenis, cultuur en erfgoed, dat de moeite waard is om te verdedigen en te vieren, en dat geeft ons onze unieke mogelijkheden en kracht. De vrije wereld moet haar nationale fundamenten omarmen. Ze mag niet proberen ze uit te wissen of te vervangen”, zei de Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) dinsdag voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties.

Trump vernietigend voor socialisme en globalisme

De toekomst behoort niet toe aan de globalisten. De toekomst behoort toe aan de patriotten. De toekomst behoort toe aan soevereine en onafhankelijke naties, die hun burgers beschermen, hun buren respecteren en de verschillen eren die elk land bijzonder en uniek maken”, zei Trump.

Tijdens de 35 minuten durende toespraak haalde Trump vernietigend uit naar het socialisme. “Een van de grootste uitdagingen waar onze landen voor staan is het spook van het socialisme. Het is de sloper van naties en de vernietiger van samenlevingen”, aldus Trump. 

“Gebeurtenissen in Venezuela herinneren ons er allemaal aan dat socialisme en communisme niet over rechtvaardigheid gaan, ze gaan niet over gelijkheid, ze gaan niet over het verheffen van de armen en ze gaan zeker niet over het welzijn van de natie”, zei de Amerikaanse president. “Socialisme en communisme gaan maar over één ding: Macht voor de heersende klasse. Vandaag herhaal ik een boodschap aan de wereld die ik thuis heb overgebracht: Amerika zal nooit een socialistisch land worden.”

Harde uithaal naar Iran

Voorts haalde Trump hard uit naar Iran. “Zolang het dreigende gedrag van Iran verdergaat, zullen de sancties niet opgeheven worden”, aldus de Amerikaanse president. “Geen verantwoordelijke overheid zou de bloeddorstigheid van Iran moeten subsidiëren. […] “De Iraanse leider zal van een trotse natie een ander waarschuwend verhaal hebben gemaakt.”

Tegelijkertijd reikte Trump de hand. “De Verenigde Staten hebben nooit in permanente vijanden geloofd”, klinkt het. “Amerika weet dat terwijl iedereen oorlog kan voeren, alleen de moedigsten voor vrede kunnen kiezen.”