De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft zijn nationale veiligheidsadviseur John Bolton ontslagen. Bolton staat bekend als een ‘havik’ die een voorstander is van een harde houding tegen onder meer Iran.

De nationale veiligheidsadviseur John Bolton werd de laatste weken herhaaldelijk terzijde geschoven. Zo zou Bolton het niet eens zijn met de pogingen van de Amerikaanse president Donald Trump om een vredesakkoord met de Taliban te bereiken. Die besprekingen werden evenwel geannuleerd nadat een Amerikaanse militair omkwam bij een Taliban-aanslag.

De aankondiging van het ontslag gebeurde via een tweet. “Ik informeerde John Bolton vorige nacht dat zijn diensten niet meer nodig zijn bij het Witte Huis. Ik was het met veel van zijn suggesties, net als anderen in de regering, niet eens en daarom heb ik John om zijn ontslag gevraagd, dat mij vanochtend is gegeven”, schrijft Trump op Twitter. “Ik dank John hartelijk voor zijn dienst. Ik zal volgende week een nieuwe nationale veiligheidsadviseur benoemen.”