De islamkritische activist Tommy Robinson is weer op vrije voeten. Na 9 weken opsluiting in een streng beveiligde gevangenis in Londen mocht hij vrijdag de cel verlaten. Robinson zat ongeveer de helft van zijn straf uit.

In juli werd hij nog veroordeeld tot 9 maanden cel voor minachting van het gerecht, maar zo’n twee maanden later is Tommy Robinson weer op vrije voeten. Zijn straf werd eerst verminderd tot 19 weken voor de tijd die de islamcriticus eerder al in de cel doorbracht. Uiteindelijk zou Robinson dus slechts ongeveer de helft van zijn celstraf uitzitten.

Robinson: “Opgesloten als een dier”

Bij zijn vrijlating verklaarde Robinson dat hij de hele tijd in afzondering “als een gevangen dier” werd vastgehouden. “Ik wandelde de gevangenis binnen en ging weer buiten zonder een andere gevangene te zien”, klonk het nog. “Voor mijn veiligheid.” 

Robinson werd in juli veroordeeld tot 9 maanden cel voor minachting van het gerecht. Hij maakte beelden van verdachten in een rechtszaak over seksuele uitbuiting van minderjarige meisjes. Die beelden publiceerde hij op sociale media, tegen een rechterlijk verbod in. Britse wetgeving laat zo’n verbod om te berichten over bepaalde rechtszaken toe om de rechtsgang te beschermen.

Eerder nog vrijspraak

Voor dezelfde feiten werd de oprichter van actiegroep English Defence League (EDL) in het verleden echter al eens vervolgd en veroordeeld. Hij ging toen in hoger beroep, alwaar hij toch nog zijn gelijk haalde. Het openbaar ministerie besloot hem daarop dan maar te vervolgen voor minachting van het gerecht.

De Britse burgerjournalist is wel vaker het middelpunt van controverse. In februari werd hij nog van Instagram en Facebook verbannen. Volgens de internetreus Facebook, die ook Instagram beheert, zou Robinson opgeroepen hebben tot geweld tegen moslims, wat hij evenwel ontkent.