Het tijdelijke opvangcentrum in Zaventem, dat onderdak biedt aan zo’n 200 asielzoekers, zal minstens tien maanden langer open blijven dan gepland. Dat meldt Belga. De nood aan opvangplaatsen is groot, waardoor Fedasil zich genoodzaakt ziet het asielcentrum, dat eind augustus zou sluiten, langer open te houden.

In tegenstelling tot andere Europese landen, blijft de instroom van asielzoekers in ons land jaar na jaar stijgen. Asielzoekers worden tijdens hun asielprocedure in een asielcentrum geplaatst of krijgen een OCMW-woning ter beschikking. Maar die zijn inmiddels bijna allemaal volzet. Daarom moesten de afgelopen weken en maanden al extra tijdelijke opvangcentra in onder meer Lommel en Deurne geopend worden.

Zaventem blijft langer open

Asielcentra die normaliter slechts tijdelijk zouden open blijven, zullen bovendien langer worden opgehouden. Het asielcentrum in het Vlaams-Brabante Zaventem bijvoorbeeld werd eind januari dit jaar geopend en moest tot eind augustus 200 asielzoekers huisvesten. Vanwege plaatsgebrek voor asielzoekers moet het centrum nu minstens 10 maanden langer openblijven.

Het asielcentrum van Zaventem werd overigens al een eerste keer in gebruik genomen in 2016, net na de piek van de asielcrisis. Het centrum werd nadien gesloten omdat er geen behoefte meer aan was, maar moest dus recent opnieuw in gebruik genomen worden vanwege het stijgend aantal asielzoekers in ons land.

Fedasil maakte die beslissing zelf bekend aan het Zaventemse stadsbestuur. Burgemeester Ingrid Holemans (Open Vld) zegt zich niet te zullen verzetten tegen de verlengde opening van het asielcentrum in haar stad.