De Britse multinational en touroperator Thomas Cook kan het bankroet niet afwenden nadat de overheid besloot om geen nieuwe ‘bail-out’ te organiseren. Het zal dus met onmiddellijke ingang haar activiteiten stopzetten, zo meldt de Britse burgerluchtvaartautoriteit CAA via allerhande persagentschappen als ANP. “Alle Thomas Cook-boekingen, inclusief de vluchten en vakanties, zijn nu geannuleerd”, luidt het op Twitter. Zo’n 600.000 vakantiegangers zijn getroffen.

Thomas Cook had de Britse overheid gevraagd om 150 miljoen EUR vrij te maken in het kader van een reddingsplan voor het internationale reisbureau, maar Westminster is hier niet op ingegaan. Dat communiceerde Thomas Cook via een persbericht. Hierin staat te lezen dat een crisisoverleg zondag geen soelaas kon opleveren, iets wat volgens CEO Peter Fankhauser nochtans heel dichtbij was. Een bijkomend verzoek tijdens de laatste dagen zou echter de deur hebben dichtgedaan.

Premier Johnson wees op hellend vlak als touroperator gered zou worden met belastinggeld

“Dat is natuurlijk veel belastinggeld”, stelde de Britse premier Boris Johnson (Con.) afgelopen nacht aan het Britse persbureau PA. “De bevolking zal opmerken dat dit een moreel gevaar met zich kan meebrengen, wanneer andere bedrijven ook geconfronteerd worden met zulke economische problemen.”

In het persbericht laat de CEO ook zijn diepe spijt weten en biedt het bedrijf haar excuses aan “bij onze miljoenen klanten, duizenden werknemers, leveranciers en partners”, aldus nog Fankhauser. “Ondanks grote onzekerheid tijdens de laatste weken hebben onze teams onze klanten eerst blijven plaatsen, daarbij aantonend waarom Thomas Cook één van de meest geliefde merken in de reissector is.”

(Lees verder na de tweet.)

Na Kodak kan ook iconische touroperator Thomas Cook niet bijbenen met veranderende tijden

Afgelopen weekend werd al duidelijk dat het iconische bedrijf in de penarie zit. Het bleek vooral een liquiditeits- en solvabiliteitsprobleem te hebben: het bedrijf gaat gebukt onder enorme schulden. Het heeft zo een lening van 200 miljoen pond die moet betaald worden naast ook nog eens het reddingsplan van 900 miljoen pond dat vorige maand werd afgesloten. Op meer strategisch vlak leek Thomas Cook slecht om te kunnen gaan met digitale concurrentie en zou ook geopolitieke onzekerheid meespelen.

“Alle klanten die momenteel in het buitenland zijn met Thomas Cook en geboekt hebben om terug naar het Verenigd Koninkrijk te keren in de komende twee weken, zullen naar huis worden gebracht zo dicht mogelijk bij hun geboekte datum van terugkeer”, klinkt het nu bij de Britse overheid. “De vluchten starten vanaf vandaag 23 september.” Er moet nu gestart worden met“de grootste repatriëring in vredestijd”: ‘Operatie Matterhorn’.