De Britse linksliberale krant The Guardian is zwaar uit de bocht gegaan, door in een editoriaal te stellen dat de voormalige Conservatieve Britse premier David Cameron enkel geprivilegieerde pijn” heeft ervaren bij het overlijden van zijn gehandicapte zoontje. De uitschuiver leidde tot een storm van verontwaardigde reacties.

In zijn memoires – waarvan fragmenten zondag in de Britse krant The Times gepubliceerd werden – loofde de voormalige Conservatieve premier David Cameron de ‘National Health Service’ (NHS) voor de zorg die werd geboden aan zijn gehandicapte zoon Ivan, voordat hij in 2009 op zesjarige leeftijd overleed.

“Beperkte mislukking” en “geprivilegieerde pijn”

“Niets, absoluut niets, kan je voorbereiden op de realiteit van het verlies van je lieve jongen op deze manier. Het was alsof de wereld gestopt was met draaien”, schrijft Cameron in zijn memoires.

In een editoriaal stelde de linksliberale krant The Guardian echter de vraag of Cameron “de schade die zijn beleid heeft aangericht begrepen kon hebben” als hij zorg had verzocht voor “een stervende ouder in plaats van een stervend kind”.

De krant deed er nog een schepje bovenop. “Cameron heeft pijn en mislukking in zijn leven gekend maar het is altijd beperkte mislukking en geprivilegieerde pijn geweest”, klinkt het. “Zijn ervaring met de NHS, die voor zijn ernstig gehandicapte zoon zorgde, was die van de beter functionerende en beter gefinancierde delen van het systeem.”

“Absoluut walgelijk”

Het regende al snel verontwaardigde reacties. Zo noemde televisiepresentator en opiniemaker Piers Morgan het editoriaal “absoluut walgelijk”. “Het was het ergste soort politieke afgunst. Hoeveel mensen in The Guardian hebben ooit meegemaakt wat David Cameron moest doorstaan? Hij verloor een kind toen hij oppositieleider was”, aldus Morgan. “Het was zo lelijk. Wat voor soort geest zou dat schrijven?”

“Schandelijk om te lezen. Nog nooit heeft een editoriaal zo’n gebrek aan empathie gehad, terwijl het anderen zo rechtschapen bekritiseert omdat het hen ontbrak”, tweette minister van Financiën Sajid Javid (Con.). “Dit zijn niet gewoon de lelijke gedachten van een zonderlinge columnist. Dit zijn de woorden van het eigenlijke Guardian-editoriaal. Het is de mening van hun bedrijf”, zegt Conservatief parlementslid Zac Goldsmith.

Aanvankelijk probeerde de krant de toon van het artikel af te zwakken, alvorens de inhoud volledig te verwijderen. “De originele versie van een editoriaal dat gisteren online werd geplaatst, voldeed niet aan onze normen”, zegt een woordvoerder van de krant. “Binnen twee uur werd het aanzienlijk aangepast, en wij verontschuldigen ons volledig.”