Gemeenteraadslid Sylvana Simons (Bij1) deed een opmerkelijk voorstel tijdens de Amsterdamse gemeenteraad. Zo hield ze een pleidooi voor het “dekoloniseren” van het vak wiskunde.

“Het is hartstikke mooi dat er aandacht komt voor inclusie en diversiteit in het Amsterdamse onderwijs, […] [ik ben] van mening dat daar een balans hersteld dient te worden”, zegt Simons. Ze heeft het daarbij over “extra aandacht […] voor onderwerpen en zaken die tot op heden onderbelicht zijn gebleven”, zoals“bijvoorbeeld aandacht voor de slavernijgeschiedenis”.

“Wiskunde dekoloniseren”

“We denken bij dekolonisatie vaak aan geschiedenisonderwijs of burgerschapsonderwijs, maar ook in de wiskunde, in de exacte vakken valt nog genoeg te dekoloniseren”, aldus Simons. De politica bleef in het vage over wat er dan precies te dekoloniseren viel in wiskunde.

Het voorstel zorgde voor heel wat spottende reacties. Kevin Kreuger (FvD) heeft het over een “nieuw dieptepunt” in de gemeenteraad. “Om te huilen”, schrijft Kreuger op Twitter.

Televisiepresentatrice Sylvana Simons sloot zich in 2016 aan bij allochtonenpartij DENK, maar stopte op uit onvrede met de koers die de partij vaarde. Daarop richtte ze haar eigen partij Artikel 1 op, nadien herdoopt tot Bij1.