In 2019 werden al 94 terreurverdachten tegengehouden omdat ze een vlucht hadden geboekt van of naar een Belgische luchthaven, dat rapporteert Het Laatste Nieuws. Zij werden allemaal genoemd in een dossier omtrent terrorisme of radicalisering.

De cijfers zijn afkomstig van BelPIU, de Belgische passagiersinformatie-eenheid binnen het Crisiscentrum die in 2018 het levenslicht zag. 37 experts van onder meer de Staatsveiligheid, de militaire inlichtingendienst en de Federale Politie werken voor BelPIU in het kader van de strijd tegen terreur.

Vandaag zou reeds zo’n 70% van de vliegtuigpassagiers die vertrekken in België, er landen of passeren, gecontroleerd worden. Doelstelling van de organisatie is evenwel om het aantal gecontroleerde passagiers tot 100% te brengen. Volgens directeur Gunter Ceuppens is dat zelfs louter een “kwestie van tijd”.

Foreign Terrorist Fighters

Uit de meer dan 26 miljoen uitgevoerde controles kon BelPIU dit jaar 94 terreurverdachten onderscheppen. Onder hen ook 40 zogenaamde ‘Foreign Terrorist Fighters‘, die ooit naar Syrië afreisden of dat alleszins van plan waren. De 94 individuen die werden tegengehouden, worden allemaal genoemd in een dossier omtrent terrorisme of radicalisering.

Concreet sturen de luchtvaartmaatschappijen de gegevens van hun passagiers zo’n 48 uur vóór vertrek door naar BelPIU. Omwille van privacyredenen krijgen de analisten echter enkel de gegevens te zien van passagiers die gezocht worden in de strijd tegen terreur of voor ernstige misdrijven.

Afhankelijk van het dossier en in samenspraak met het parket wordt echter niet altijd overgegaan tot een arrestatie van een verdachte. “In dergelijke dossiers is het soms belangrijker om te weten met wie een passagier reist en wat in zijn koffer zit dan hem aan te houden”, zegt Jan Staromlynski tegenover Het Laatste Nieuws.