Naast Vlaams fractieleider Conner Rousseau en de (vooralsnog) onbekende Hannes De Reu heeft de sp.a met Christ’l Van der Paal een nieuwe – eveneens tamelijk onbekende – kandidaat-voorzitter. Van der Paal behoort tot de groep ‘Wij zijn socialisten’, een donkerrode strekking binnen de sp.a waar men bijvoorbeeld kritisch is tegenover een samenwerking met de N-VA. “Je moet het economisch model in vraag durven stellen, en de bestaande orde in vraag durven stellen”, laat Van der Paal in Radio 1-programma ‘De Ochtend’ optekenen

Dit najaar organiseren de socialisten hun voorzittersverkiezingen. Verschillende toppers – zoals sp.a-fractieleider Meryame Kitir en Mohamed Ridouani – verklaarden evenwel geen kandidaat te zijn. Tot voor kort mikte alleen de (vooralsnog) onbekende Hannes De Reu op de voorzittersstoel. Daar kwam met de kandidatuur van Vlaams fractieleider Conner Rousseau verandering. De groep “Wij zijn socialisten”, waartoe ook Van der Paal behoort, was evenwel niet tevreden met de twee kandidaten. “Wij hadden het gevoel dat we inhoudelijk de punten die we wilden maken niet op de agenda zouden krijgen. Dus hebben we zelf iemand voorgesteld”, laat ze tegenover Radio 1-programma ‘De Ochtend’ optekenen.

Meer concreet moet het voor Van der Paal meer naar links. “Je moet het economisch model in vraag durven stellen, en de bestaande orde in vraag durven stellen”, klink het “Je kan allerlei losse voorstellen lanceren, maar wij hebben het gevoel dat dat het moet komen uit één ideologie, de socialistische ideologie. Je moet die vertellen en verklaren en dat misten wij”, stelt Van der Paal. Hoewel het fors naar links mag van de kandidaat-voorzitter, gelooft ze naar eigen zeggen niet “in communisme of marxisme”. “Ik ben echt een sociaaldemocraat, maar ook die hebben een ideologie en die moet je naar buiten brengen”, klinkt het.

Steun van de lokale afdelingen nodig

Om effectief kandidaat te zijn, heeft Van der Paal nog de steun van 3 lokale afdelingen nodig. “Daarover lopen momenteel gesprekken”, klinkt het. “Ik ben niet de meest vanzelfsprekende kandidaat voor het voorzitterschap van de partij”, erkent Van der Paal volgens De Morgen. “Ik zou veel minder kansen gekregen hebben zonder de sociale verwezenlijkingen die er dankzij de socialistische beweging zijn gekomen.”

Lees meer:

Conner Rousseau kandidaat-voorzitter sp.a: “Elektroshock nodig”