Vlaanderen sms’t voor de kleine Pia, een 9 maanden oude baby. De reden? Het kindje is ziek en men kan het alleen maar redden met Zolgensma, een geneesmiddel ter waarde van 1,9 miljoen euro. “Stuurt één Belg op tien een sms, dan is het leven van ons dochtertje gered”, reageert de moeder van Pia tegenover Het Laatste Nieuws. Mensen die het kindje willen steunen kunnen dit door ‘Pia’ te sms’en naar het nummer 4666. Daarnaast zijn donaties mogelijk op de website van ‘TeamPia’.

Alleen het zeer dure medicijn Zolgensma (kostprijs zo’n 1,9 miljoen euro) kan de kleine Pia redden. “Het Zwitserse farmabedrijf Novartis heeft dat medicijn ontwikkeld. Met één enkele prik die de genetica van onze dochter verandert, zou Pia genezen zijn. Maar dat middel kan enkel in de Verenigde Staten toegediend worden en is onbetaalbaar” stelt de moeder tegenover Het Laatste Nieuws.

Het gevolg? De ouders krijgen veel steun vanuit de gemeenschap. Zo roepen verschillende bekende en minder bekende Vlamingen op om ‘Pia’ te sms’en naar 4666. Elk sms’je kost twee euro, maar per sms blijft er wel zo’n 50 cent bij de operatoren kleven. “Dat betekent dat we, om helemaal uit de kosten te komen, anderhalf miljoen sms’jes nodig hebben”, klinkt het bij de moeder.

Wie het gezin van Pia wil steunen kan ‘Pia’ sms’en naar het nummer 4666. Meerdere keren sturen kan natuurlijk ook. Ook overschrijvingen op de bankrekening van de familie blijven welkom. Alle info op de website www.teampia.be.

Ook op Twitter leeft ‘#TeamPia’

Op Twitter hebben inmiddels allerlei bekende en minder bekende Vlamingen en tal van politici de steunoproep gedeeld. Hier en daar ging die oproep ook gepaard met een uithaal naar telecomoperatoren Proximus en Telenet die zouden profiteren van de sms-acties, en vooral naar Novartis dat miljarden dollars winst boekte vorig jaar.

UPDATE 17/09/19 – 11u11: Intussen lieten de telecomoperatoren reeds weten geen geld te zullen overhouden van de sms’en.