De voormalige topvrouw van Arco, Francine Swiggers, verweert zich in de rechtszaak omtrent de misleiding van de Arco-coöperanten. Zo eist ze volgens Deminor van iedere coöperant in de procedure een schadevergoeding van één euro. Verder eist Swiggers per coöperant een rechtsplegingsvergoeding van 1.200 euro. De totale ‘waarde’ volgens De Morgen? 2,6 miljoen euro.

Samen met de Belgische Staat en Belfius verdedigt Francine Swiggers zich tegenover de Arco-coöperanten, die gewag maken van misleiding. De voormalige topvrouw van Arco verweert zich evenwel. Zo eist ze én een rechtsplegingsvergoeding van 1.200 euro én een schadevergoeding van één euro per betrokken coöperant. In totaal betreft het volgens De Morgen een vordering ter waarde van 2,6 miljoen euro. Volgens Swiggers bezondigden de coöperanten zich aan een “deloyale proceshouding” en heeft de vordering een “kennelijk onredelijke karakter”.

Het nieuws resulteerde op sociale media in heel wat onvrede. “Ik weet niet waar dit plots vandaan komt, maar feit is dat ik – net als elke andere beklaagde in deze zaak – een beroep doe op de zogenaamde rechtsplegingsvergoeding. Dat is immers de standaardprocedure, en ook Belfius, de Belgische Staat en de andere Arco-vennootschappen doen dit”, citeert De Morgen evenwel Francine Swiggers. Om haar gerechtskosten te recupereren heeft de voormalige topvrouw van Arco naar eigen zeggen geen andere keuze dan de individuele coöperanten aan te spreken. 

“Redelijk hallucinant”

Bij Deminor, het adviesbureau dat de coöperanten bijstaat, spreekt men Swiggers tegen. Zo lijkt de schadevergoeding van 1 euro per coöperant Erik Bomans van Deminor “zeer ongepast”. “Onze vordering is zeer onderbouwd, er zijn bewijsstukken, en ik denk niet dat er iemand denkt dat deze zaak geen procedure verreist”, stelt hij tegenover De Morgen. Verder is de vermenigvuldiging van de rechtsplegingsvergoeding per coöperant volgens Bomans niet gebruikelijk. 

Daarnaast eist Swiggers, als vereffenaar van drie Arcopar-vennootschappen, eveneens een rechtsplegingsvergoeding per coöperant. “Die vergoedingen lopen in dit geval op tot zowat 12 miljoen euro. Dat is hoger dan het totale bedrag dat de 2.168 procederende coöperanten eisen van Arco. Dat is toch redelijk hallucinant”, klinkt het bij Bomans. Wel zou de claim volgens hem volledig kansloos zijn.