De olieproductie van Saoedi-Arabië wordt met meer dan helft gehalveerd, na aanvallen op twee belangrijke olie-installaties. Die aanvallen werden opgeëist door de Jemenitische Houthi’s. De Verenigde Staten beschuldigen daarentegen Iran. 

Twee installaties van het Saoedische staatsoliebedrijf Saudi Aramco werden zaterdagmorgen aangevallen door drones. Op beelden was te zien hoe hevige branden de hemel vulden. De getroffen installatie in Abqaiq is een van de belangrijkste in de wereld. Volgens Saudi Aramco wordt de Saoedische productie hierdoor met meer dan de helft gehalveerd, wat neerkomt op 5% van de wereldwijde olietoevoer.

VS beschuldigen Iran

De aanval werd opgeëist door de Jemenitische Houthi’s, die door Iran gesteund worden. Volgens de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo zit Iran echter zelf verantwoordelijk voor de aanval. 

“Teheran zit achter bijna 100 aanvallen op Saoedi-Arabië, terwijl [president] Rouhani en [minister van Buitenlandse Zaken] Zarif doen alsof ze diplomatie bedrijven. In weerwil van alle oproepen tot de-escalatie heeft Iran nu een ongekende aanval op de energievoorziening in de wereld gelanceerd”, schrijft Pompeo op Twitter. “Er is geen bewijs dat de aanvallen uit Jemen kwamen.”

Er vonden de laatste maanden tal van aanvallen plaats op Saoedische olie-installaties en olietankers, maar dit was de grootste tot nog toe. Saoedi-Arabië en de Verenigde Staten beschuldigen Iran ervan achter de voorgaande aanvallen te zitten.