De Italiaanse overheid heeft opnieuw een ngo-boot in beslag genomen. Het gaat om de ‘Mare Jonio’ van de Italiaanse ngo Mediterranea Saving Humans, een partnerorganisatie van het linkse Sea Watch. De organisatie zou migratiewetten hebben geschonden die werden geïntroduceerd door ontslagnemend binnenlandminister Matteo Salvini (Lega). Dat meldt La Repubblica.

Nochtans had de havenautoriteit het schip toestemming gegeven om aan te meren in de haven van Lampedusa, een Italiaans eiland nabij Malta. Eenmaal het schip met de 31 resterende, vooral Zwart-Afrikaanse – en hongerstakende – migranten was aangemeerd, werden de activisten van Mediterranea Saving Humans echter opgepakt. Dit omwille van het schenden van het ‘veiligheidsdecreet’, een wet die Salvini invoerde tegen illegale migratie.

“De laatste wraak van Salvini”

“We zijn de territoriale wateren binnengegaan met de formele toestemming van de kustwacht”, zo laat Mediterranea Saving Humans zelf weten op Facebook in een reactie op de gebeurtenis. Volgens de ngo gaat het om “de laatste wraak van degenen die niet tolereren dat de mensheid heerst”, een referentie aan de gevallen Conte I-regering.

Nadat de Italiaanse overheid had geweigerd om de resterende, mannelijke migranten aan land te laten, ging men over tot een hongerstaking, waardoor de toestand precair werd. Aanvankelijk had het schip 98 migranten aan boord die werden opgevist in de zee, maar de vrouwen, kinderen en zieken mochten eerder al aan land.

Ngo’s ruiken bloed in het Middellandse zeewater nu regering van Salvini is gevallen

Eerder deze maand werd nog de ‘Eleonore’ in beslag genomen, van een andere linkse ngo genaamd ‘Mission Lifetime’. De kapitein van dit schip legde een aanmeringsverbod naast zich neer en vaarde de Siciliaanse haven Pozzallo binnen. Wie een verbod naast zich neerlegt om de Italiaanse territoriale wateren binnen te varen, riskeert boetes tot een miljoen euro.

Het Duitse reddingsschip ‘Eleonore’ werd ook al in beslag genomen door de Italiaanse autoriteiten, nadat het maandag kon aanmeren in de Siciliaanse haven Pozzallo. Nog een ander schip met migranten van de Duitse ngo Sea Eye, is op dit moment op weg naar Malta.

Opmerkelijk, in maart werd de Mare Jonio evenzeer in beslag genomen. Ook toen verdachten de autoriteiten Mediterranea Saving Humans ervan om illegale migratie en mensenhandel te faciliteren. Volgens Salvini en zijn medestanders organiseren ngo’s zoals Sea Watch en Mediterranea Saving Humans geen echte reddingsoperaties, maar eerder ferrydiensten. Dit om illegale migranten zo vlot en veilig mogelijk van Libië naar Europa te brengen. Men wijst er bijvoorbeeld op dat de linkse ngo’s zelden of nooit richting het veilige Tunesië varen. Het dient wel gezegd te worden dat Tunesië evenzeer geregeld migrantenboten weigert. Tunesië maakt er ook een gewoonte van om illegale migranten direct terug te sturen.

Salvini houdt opnieuw NGO-schip tegen te midden van regeringscrisis

Betrapt! Zeewaardige boot smokkelt migranten voor kust Italië in sloepje