Matteo Salvini houdt voet bij stuk. Ondanks de regeringscrisis tussen zijn rechts-nationalistische Lega en de Vijfsterrenbeweging (M5S) heeft de Italiaanse Binnenlandminister opnieuw een besluit ondertekend dat een NGO-schip verbiedt om aan te meren in een Italiaanse haven.

Deze keer gaat het om het schip ‘Alan Kurdi’ van de Duitse NGO Sea-Eye. Op het schip zijn 13 migranten uit Tunesië aan boord. Het schip pikte hen zaterdag op in de Middellandse Zee. Ze vertrokken volgens Sea-Eye-woordvoerder Gordon Isler met een veel te klein houten bootje. “Het zou onverantwoordelijk zijn geweest om hen in deze situatie te laten”, klonk het bij hem.

Het is niet de eerste keer dat Salvini clasht met de Duitse NGO Sea-Eye. De ‘Alan Kurdi’ werd in juli al eens verboden om aan te meren in een Italiaanse haven. Toen zette het schip koers naar Malta.

Regeringscrisis overschaduwt migratiecrisis Middellandse Zee

Naast de ‘Alan Kurdi’ wachten nog twee schepen in de Middellandse Zee op een oplossing voor de migranten aan boord. Zo is er nog het schip ‘Mare Jonio’ met 34 migranten aan boord en de ‘Eleonore’ met 100 migranten aan boord. De Italiaanse regering liet vrouwen, kinderen en zieken wel van boord gaan.

Het strenge migratiebeleid van Salvini wordt overschaduwd door de huidige regeringscrisis in Italië. Hij trok enkele weken geleden de stekker uit de regering van zijn rechts-nationalistische Lega en de Vijfsterrenbeweging (M5S). Salvini stuurde, gesterkt door bijzonder gunstige peilingen, aan op nieuwe verkiezingen.

De Vijfsterrenbeweging stak hem echter de loef af. Vicepremier Luigi Di Maio (M5S) kondigde deze week aan dat zijn partij een akkoord heeft gesloten met de centrumlinkse Partito Democratico (PD) van voormalig premier Matteo Renzi.

Lees ook:

Salvini buitenspel gezet door nieuwe centrumlinkse coalitie