In Ronse staan de faciliteiten onder druk. Niet alleen het gemeentebestuur wil er vanaf, maar ook de Vlaamsgezinde actiegroep ‘TAK’ stak eerder deze maand de handen uit de mouwen en bekladde Franstalige wegsignalisatie, die volgens de organisatie immers onrechtmatig is. De extreemlinkse PVDA ziet het echter radicaal anders, en stroopte de mouwen net op om de Franstalige signalisatie opnieuw zichtbaar te maken. Volgens de communisten – wier vele stickers geregeld in het Vlaamse straatbeeld te vinden zijn – gaat het om een “laffe vandalenstreek vanuit de Vlaamse beweging”. Dat laten ze weten in Het Laatste Nieuws.

In Ronse woedt de communautaire strijd fel, ook al is dit in de rest van het land amper het geval. De Vlaamse gemeente wil de taalfaciliteiten voor Franstaligen afschaffen, maar de rechtbank van eerste aanleg lag eind augustus dwars. Taal Aktie Komitee (TAK), een Vlaams-nationalistische actiegroep, legt zich alleszins niet neer bij de zaken, en ging begin deze maand op pad. Tal van Franstalige wegborden moesten eraan geloven en werden onleesbaar gemaakt met donkere verf. “We doen dit om de problematiek van de onzalige faciliteiten in de actualiteit te houden”, luidt het. PVDA organiseert nu echter weerwerk.

Belgicistische communisten zijn boos: “Laffe vandalenstreek vanuit de Vlaamse beweging”

“Het TAK voert al sinds 1972 actie tegen de taalfaciliteiten in Vlaanderen. Flor Grammens (een bijna-legendarische Vlaams-nationale figuur uit het interbellum die zich inzette voor gelijke taalrechten, red.) is onze bezieler om alle tweetalige boodschappen aan te pakken”, zo laat de Uilenspiegelachtige organisatie weten via Het Nieuwsblad. “De faciliteiten zijn spijtig genoeg gebetonneerd, om ze af te schaffen is een tweederdemeerderheid nodig. […] Met TAK willen we alvast [niet wachten om] de tweetaligheid aanpakken. Dat doen we ook in Linkebeek, [Sint-Genesius-]Rode, Kraainem, Wezembeek-Oppem en Voeren. We doen dit om de problematiek van de onzalige faciliteiten in de actualiteit te houden.”

Bij de uiterst linkse PVDA is er echter geen begrip voor de burgerlijk ongehoorzame acties, ook al zijn stickers van COMAC (die jongerengroep van PVDA) te vinden op bij wijze van spreken elke straatpaal in elke studentenstad. Militanten van de partij trokken zelf op pad om de borden terug schoon te maken en men roept ook andere Ronsenaren op om hetzelfde te doen. “Die laffe vandalenstreek vanuit de Vlaamse beweging, besmeurt niet alleen de verkeersborden, maar ook ons Ronsische imago als open en superdiverse stad”, zo vindt Robin Tonniau, voorzitter van PVDA Vlaamse Ardennen, via Het Laatste Nieuws. “Je zou zo de indruk kunnen krijgen dat er hier grote samenlevingsproblemen heersen tussen Nederlandstaligen en Franstaligen, terwijl de meeste Ronsenaars helemaal geen probleem hebben met de huidige taalwetgeving en zelfs een persoonlijke band hebben met de Franse taal, gezien het nabije Wallonië, Brussel en Frankrijk.” 

(Lees verder onder de Facebookpost.)

Het stadsbestuur van Ronse heeft ongelijk gekregen van de rechtbank van eerste aanleg in haar strijd tegen de…

Publiée par TAK sur Jeudi 5 septembre 2019

Toch voert stad Ronse hardnekkig strijd tegen faciliteiten

Nochtans heeft wel een meerderheid van de gemeenteraad in Ronse – waar de PVDA nul vertegenwoordigers heeft – een “probleem hebben met de huidige taalwetgeving”, of tenminste met de geldende faciliteiten. In 2017 reeds startte het stadsbestuur een procedure om de – oorspronkelijk bedoeld als tijdelijke – faciliteiten af te schaffen in Ronse. De rechtbank van eerste aanleg gaf stad Ronse ongelijk eind augustus, maar het bestuur gaat in beroep.

Ronse doet dit omdat het de stad “op onnodige kosten jaagt en het moeilijker maakt om geschikt personeel aan te werven”, dixit burgemeester Luc Dupont (CD&V) eind augustus. En er is ook een zekere onrechtvaardigheid mee gemoeid, liet Dupont eerder tevens weten. “De laatste talentelling dateert van 1947. Daarbij werd vastgelegd in welke gemeenten grote taalminderheden bestonden en of ze daarom taalfaciliteiten moesten invoeren. Maar ondertussen is er heel wat veranderd. Alleen al als je kijkt naar de ons omliggende gemeenten, dan zie je dat er in Frasnes of Mont-de-l’Enclus nu grote Nederlandstalige minderheden zijn. Maar die gemeenten worden geen taalfaciliteiten opgedrongen.”