De Raad van State heeft een besluit van voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) over een verhoogde vreemdelingentaks vernietigd. Dat meldt Belga. Francken zelf noemt de beslissing een “totaal verkeerd signaal”

Tot en met maart 2015 was het aanvragen van een verblijfsvergunning in ons land gratis. Toenmalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) besloot echter om die aanvraag betalend te maken. Hij verhoogde de kosten voor een aanvraag tot 215 euro, een “billijke vergoeding voor de administratieve kosten die voortvloeien uit de behandeling van zijn of haar dossier”, aldus Francken. 

Raad van State vernietigt alsnog besluit

Later verhoogde Francken de retributie voor een verblijfsvergunning nog van 215 naar 350 euro. “Een nieuwe berekening toonde aan dat die onkosten te laag waren ingeschat. Met deze verhoging komen we beter tegemoet aan de werkelijke onkosten. Voor wat hoort wat, ook voor de vreemdeling”, argumenteerde Francken toen.

Een aantal organisaties die zich bezighouden met racisme en mensenrechten had toen al een rechtszaak aangespannen tegen het eerdere besluit van Francken. Een eerste juridische procedure gaf Francken gelijk, maar de Raad van State vernietigt nu toch de maatregel. Volgens de Raad van State heeft de regering niet aangetoond dat het zich baseerde op “correcte en pertinente informatie” bij het bepalen van de retributie.

Francken reageert misnoegd op de uitspraak en spreekt van een “totaal verkeerd signaal”. “350 euro is nog veel te weinig. De stortvloed aan verblijfsaanvragen van pro deo advocaten en andere handelaars in ijdele hoop moest dringend aangepakt worden. Maar er is nog zo veel werk. Totaal verkeerd signaal”, aldus Francken op sociale media.