PS-kroonprins Paul Magnette bevestigde vanmorgen dat hij het voorzitterschap van de Franstalige socialisten ambieert. Wie uiteindelijk huidig Waals minister-president Elio Di Rupo aan het hoofd van de PS zal opvolgen is van kardinaal belang voor de federale regeringsvorming. Magnette is, zacht uitgedrukt, immers geen voorstander van een samenwerking met de N-VA. “We zijn het over niets eens, behalve over dierenwelzijn”, liet hij in RTBF-radioprogramma ‘Matin première’ verstaan.

Doordat Di Rupo het Waals minister-presidentschap niet zal combineren met het PS-voorzitterschap, ontstaat er bij de Franstalige socialisten een vacature. Magnette – soms spottend omschreven als de prins Charles van de Franstalige politiek – is alvast kandidaat, zo bevestigde hij vanmorgen. “Ik denk dat het geen verrassing is,” stelde Magnette “want de afgelopen jaren heb ik altijd gezegd dat ik kandidaat zou zijn als er voorzittersverkiezingen zouden worden gehouden”.

Normaliter organiseren de Franstalige socialisten op 19 of 20 oktober hun voorzittersverkiezingen. Hoewel Magnette – althans naar eigen zeggen – niet de enige kandidaat zal zijn, maakt de populaire socialist veel kans. Het belang van de verkiezing? Bepalen wie, naar alle waarschijnlijkheid, federaal bij de socialisten de touwtjes naar zich zal toetrekken.