Amper één op drie Belgen is van mening dat N-VA en PS samen een federale regering moeten vormen, zo blijkt uit een peiling van VTM NIEUWS en Het Laatste Nieuws. Vooral in Wallonië heeft een eventuele rood-gele samenwerking last van een imagoprobleem. Zo zegt zo’n 60 procent van de PS-kiezers ‘non’ tegen een regering bestaande uit N-VA en PS. Bij de N-VA gaat het om 46 procent.

Zo’n drie maanden na de Kamerverkiezingen zit federaal alles (nog steeds) vast en verder dan twee rondetafelgesprekken geraakten informateurs Johan Vande Lanotte en Didier Reynders (vooralsnog) niet. Toch lijkt er een beetje schot in de zaak te komen. Zo vielen er – met Groen en Ecolo – twee partijen af. De reden? Vande Lanotte en Reynders willen in de komende periode een aantal thema’s bespreken en beschouwen een samenwerking tussen N-VA en PS als de meest geprefereerde formule. 

PS- en N-VA-electoraat tegen samenwerking

Het probleem? Die samenwerking kan het electoraat evenwel niet smaken. Zo is bijna de helft van de N-VA kiezers volgens een peiling van Het Laatste Nieuws en VTM NIEUWS resoluut tegen. Zo’n 40 procent ziet geen graten in een samenwerking met de Franstalige socialisten. Bij de PS bestaat een grotere aversie tegenover de Vlaams-nationalisten. Zo is 60 procent van de PS-kiezers tegen een samenwerking met de N-VA. De grootste voorstanders van een regering bestaande uit PS en N-VA kan men bij Groen vinden; 31 procent is tegen en 47 procent is voor een rood-gele pacificatie.