Mohamed Ridouani, de populaire Leuvense sp.a-burgemeester, is geen kandidaat-voorzitter. “Ik heb aan de mensen die voor mij gestemd hebben een progressief project beloofd en dat zal ik ook waarmaken, zodat Leuven een voorloper blijft van samenwerking, hoop en vooruitgang”, stelt de socialist tegenover BELGA

Dit najaar organiseren de socialisten hun voorzittersverkiezingen. Terwijl verschillende toppers – zoals huidig voorzitter John Crombez en Vlaams fractieleider Conner Rousseau – hun kandidatuur nog in beraad houden, verklaarde sp.a-fractieleider Meryame Kitir gisteren dat ze geen kandidaat zal zijn. Vooralsnog mikt alleen de onbekende Hannes De Reu op de voorzittersstoel. Voor hem moet het alvast anders. “Als we terugkijken, is [Crombez] niet de juiste persoon geweest. We hebben iemand nodig met een visie die kan begeesteren. Helaas heeft John dat niet”, verklaarde De Reu eerder.

“Nieuwe baas voor sp.a?”

Naast Kitir onderneemt ook Ridouani geen gooi naar de voorzittersstoel. “Ik heb aan de mensen die voor mij gestemd hebben een progressief project beloofd en dat zal ik ook waarmaken, zodat Leuven een voorloper blijft van samenwerking, hoop en vooruitgang. Bovendien is het burgemeesterschap mijn droomjob. Er zijn in de politiek weinig mandaten waar je zo verbonden bent met mensen en rechtstreeks zoveel kan betekenen”, motiveert de socialist tegenover BELGA zijn keuze.

Wel wil Ridouani zich vanuit Leuven “breder inzetten voor een Vlaanderen waar iedereen de kans heeft om vooruit te geraken en waar geen plaats is voor polarisering”. “We zullen het gevaarlijke extreemrechts en de versmachtende greep van het globale neoliberalisme moeten counteren met een vernieuwd geloof in vooruitgang. De partij kan daarbij op mijn loyale medewerking rekenen”, klinkt het weinig concreet bij de populaire socialist.