Opnieuw dorp afgebroken voor bruinkool in kernvrij Duitsland

0
3321

De paradox van de Duitse klimaatplannen bereikt een nieuw hoogtepunt. Nadat eerder het Hambacher Woud bedreigd werd door de bruinkoolwinning en vorig jaar onder luide kritiek de historische Sint-Lambertusbasiliek van Immerath werd afgebroken om meer bruinkoolindustrie mogelijk te maken, wordt nu ook het dorp Erkelenz bedreigd. Het Britse Channel 4 maakte er een uitgebreide reportage over.

Terwijl het klimaatdebat in volle hevigheid woedt, boert de bruinkoolindustrie in het Rijnland rustig verder. Op maandag werd een volgende deal gesloten tussen de kerkfabriek ‘Christus Koning’ te Erkelenz en bruinkoolgigant RWE Power. De deal omvat de verkoop van alle kerkelijke gebouwen en gronden in Keyenberg, Ober- en Unterwestrich, Kuckum en (Alt-) Berverath. De verkoop werd toegestaan door het bisschoppelijke vicariaat-generaal in Aken en krijgt zo rechtskracht. Onderdeel van het pact, is de bouw van een nieuwe kerk op kosten van RWE Power, dit tussen Borschemich en Rath-Anhoven.

‘Alle dorpen blijven’ gaan in tegen bruinkool en RWE Power

De verkoop van de kerkeigendommen heeft een grote symboolwaarde voor de streek. Vijf gemeenten van Erkelenz zijn reeds sinds 2016 getroffen door de onteigeningen op last van RWE Power. Het bedrijf staat in voor een verhuis van de dorpen naar nieuwe locaties. Van het nieuwe vervangdorp zouden reeds 50 huizen bewoond zijn, 120 andere zijn nog gepland. Ondanks de zeer beperkte berichtgeving, bestaat eveneens protest tegen de bruinkoolwinning in Erkelenz. Het initiatief ‘Alle Dorpen Blijven’ (‘Alle Dörfer Bleiben‘) verzamelde 3.000 handtekeningen.

Aangezien protest bij de overheid geen succes had, wendden ze zich echter tot het Vaticaan in de hoop de vaak historische kerken te behouden.

Uitbreiding

De winning van bruinkool kwam na de kernramp in Fukushima meer op het politieke voorplan in de Bondsrepubliek. Bondskanselier Angela Merkel (CDU) verwees de kerncentrale naar het verdomhoekje en verklaarde daarom dat “Duitsland niet zonder bruinkool kan”.

Vooral in de voormalige Oost-Duitse staten Saksen, Saksen-Anhalt en Brandenburg staat de bruinkoolwinning nog ingepland voor tien tot zelfs dertig jaar. Frappant, want Duitsland zou moeten stoppen met het opwekken van energie door middel van kolen in 2038.

Lees ook:

Duitse kerk gesloopt voor ontginning vervuilende bruinkool na kernstop