Abdellah Nouamane (24), een van ’s lands bekendste ‘Syriëstrijders’, blijkt dan toch nog in leven te zijn. Eerder kwamen berichten in de pers dat de jihadi-twintiger zou gesneuveld zijn, maar hij blijkt gevangen te zijn in een Syrisch gevangeniscomplex, gecontroleerd door de Koerden. Dat meldt Het Laatste Nieuws na eerdere CBS-verslaggeving. Voorheen bleek ook al Tarik Jadaoun (30) nog in leven en in Irak gevangen te zijn na vroegere berichten over zijn dood. Die jihadist werd inmiddels veroordeeld tot de doodstraf. Het lot van Nouamane is echter onzekerder. Verschillende grootschalige ontsnappingspogingen zijn al ondernomen in het kamp waar Nouamane verblijft.

Zo’n honderd jihadisten zitten gevangen in oranje plunje in de ‘high security prison’ van de Koerdsich-Arabische SDF-milities, alwaar Nouamane is gedetineerd. Het gevangeniskamp – dat niet nadergenoemd blijft, maar mogelijk het Dêrik-complex betreft, op zo’n 100 kilometer van het grotere Al-Hol-kamp, in het noordoosten van Syrië – kreeg onlangs bezoek van een cameraploeg van de Amerikaanse nieuwszender CBS. Met die beelden werd duidelijk dat Nouamane nog leeft.

Nouamane, jihadist uit België, werd in snel tempo berucht overheen de wereld

Nouamane was woonachtig in Antwerpen en werd begin jaren ‘10 actief bij Shariah4Belgium. Via die extreem islamistische groep werd hij geronseld om te gaan vechten in het Midden-Oosten. Eens daar werd hij één van de beruchtste Belgische IS-strijders, des te meer omdat hij ons land een “oorlogsverklaring” gaf. “Alles in België gaat in de lucht”, zo klonk het in augustus 2015 in een audio-boodschap. “Bibliotheken, scholen, ziekenhuizen […] Wij houden geen rekening meer met onschuldige slachtoffers.” Enkele maanden later werd het dreigement pijnlijk waarachtig in Zaventem en Brussel, op 22 maart 2016.

Enige inkeer bij Nouamane hoeft men echter niet te verwachten. Mensen die hem gekend hebben bij de IS-terreurgroep zeiden volgens HLN dat Nouamane zelfs tot het allerlaatste moment een radicale fanaticus bleef en achter de beruchte IS-organisatie bleef staan. Zijn vrouw, waarmee hij in Syrië trouwde, de uit een Utrechtse misdaadfamilie afkomstige Youssra Chouiakh (21), zit al sinds maart in het beruchte gevangenenkamp van Al-Hol, een 100-tal kilometer verderop. Zij zou er behoren tot de harde jihadi-kern die de gewelddadige ideologie in het kamp laat woekeren. Dat bleek ook uit andere beelden van CBS. In die nevenreportage is er terzijde wel sprake van twee anonieme vrouwen uit België en Frankrijk die spijt hebben en terug willen keren naar Europa.

Wat nu?

In ieder geval mag men niet zomaar op beide oren slapen nu Nouamane en tal van zijn kompanen opgesloten zijn in plaats van gesneuveld. IS-leider Abu Bakr Al-Baghdadi riep zijn volgelingen deze week nog op om IS-gevangen uit te breken, iets dat eerder al succes had in Irak. In Dêrik – het Syrische gevangeniscomplex waar het mogelijk om gaat – was er in april al een grote uitbraakpoging. Gevechtsvliegtuigen moeten toen worden ingezet en volgens CBS-beelden was er vorige week nog maar een nieuwe ontsnappoging.

Het is niet de eerste maal dat berichten over gesneuvelde IS-strijders onjuist blijken. Vaak ensceneren jihadisten hun dood om zo eenvoudig terug te kunnen keren naar Europa. In 2017 bleek tegen verwachtingen in IS-strijder Tarik Jadaoun ook nog in leven, eveneens een ‘jihadist van eigen bodem’. Hij dook op in een Irakees gevangeniskamp, maar werd in 2018 veroordeeld tot de doodstraf in Irak. Of hij reeds is geëxecuteerd is niet duidelijk.