Ophef in Beveren. Gisteren raakte bekend dat er binnenkort een nieuw opvangcentrum voor asielzoekers zal geopend worden in de stad. Maar in Beveren is op dit moment al een asielcentrum, net als iets verderop. “Nu nog een derde opvangcentrum installeren, allen op minder dan enkele kilometers van elkaar, is te veel vragen van het Waasland”, klinkt het aan HLN. Vlaams Belang organiseert een protestmars. 

In tegenstelling tot andere Europese landen, blijft de instroom van asielzoekers in ons land jaar na jaar stijgen. Asielzoekers worden tijdens hun asielprocedure in een asielcentrum geplaatst of krijgen een OCMW-woning ter beschikking, maar die zijn inmiddels bijna allemaal volzet. Daarom moesten de afgelopen weken en maanden al extra tijdelijke opvangcentra in onder meer Lommel en Deurne geopend worden. Vakantieparken werden gevraagd hun park ter beschikking te stellen voor asielzoekers. 

Protestmars in Beveren

Ook in Beveren zal in de nabije toekomst een nieuw asielcentrum geopend worden. Fedasil heeft het Rode Kruis de opdracht gegeven om een kantoorgebouw om te toveren tot een open asielcentrum met een capaciteit van 120 asielzoekers. Het is het tweede centrum voor asielzoekers in Beveren. Daarnaast zijn er ook al meerdere asielcentra in Sint-Niklaas, iets verderop. 

“Wij wisten van niets, dit is een totale verrassing”, reageert een misnoegde André Buyl (Vlaams Belang) aan TV Oost. “Een opvangcentrum in het centrum van de gemeente, dat is belachelijk.” Ook N-VA zit niet te wachten op nog een asielcentrum in de stad. “Nu nog een derde opvangcentrum installeren, allen op minder dan enkele kilometers van elkaar, is te veel vragen van het Waasland”, klinkt het daar. 

Vlaams Belang organiseert een protestmars op dinsdag 24 september om 19 uur, voor aanvang van de gemeenteraad. “Naast het feit dat de gemeenteraad, noch de burgers op geen enkele manier geraadpleegd werden, betekent dit nu al het tweede asielcentrum ten laste van de gemeente Beveren en deze keer midden in het centrum.”

Lees ook:

Fedasil wil asielzoekers huisvesten in vakantieparken