Kinderen in salafistische moskeescholen in Nederland krijgen onder meer te horen dat mensen met een ander geloof de doodstraf verdienen, dat de Nederlandse samenleving verwerpelijk is en dat ze best uit het “ongelovige land” vertrekken. Dat blijkt uit onderzoek van het NOS-programma Nieuwsuur en de krant NRC.

Nieuwsuur en NRC bestudeerden lesmateriaal van tientallen salafistische en streng-islamitische moskeescholen in Nederland. Daaruit blijkt dat de leerlingen wordt aangeleerd dat mensen met een ander geloof of een andere levensovertuiging de doodstraf verdienen.

Meerkeuzevragen over juiste straf voor homo’s en afvalligen

Ook wordt hen aangeleerd dat ze zich moeten afkeren van de Nederlandse samenleving en de beginselen van vrijheid en gelijkheid. Moslimjongeren moeten volgens de leerkrachten vertrekken uit het “ongelovige land” Nederland, om zich in de plaats daarvan te vestigen in een moslimland.

De kinderen leren welke mensen “vijanden” of “ongelovigen” zijn. De leerlingen krijgen bijvoorbeeld oefeningen waar ze de juiste straf voor homoseksuelen, mensen die overspel spelen, tovenaars en afvalligen moeten uitkiezen. Men kan daarbij kiezen uit zweepslagen, stenigen of doden met het zwaard.

Het zou gaan om minstens 50 salafistische of salafistisch beïnvloede moskeescholen, waar meer dan duizend kinderen avond- of weekendles volgen. De scholen worden gefinancierd vanuit Saoedi-Arabië.

Traditionele politiek geschokt, PVV en FvD niet verrast

Nederlandse traditionele politieke partijen reageren geschokt. Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Klaas Dijkhoff (VVD) willen de wet aanpassen zodat de onderwijsinspectie ook kan ingrijpen in het informele onderwijs, waaronder dergelijke moskeescholen vallen. De onderwijsinspectie kan vooralsnog enkel reguliere scholen inspecteren. Vertegenwoordigers van de Marokkaans-Nederlandse gemeenschap noemen de lessen “afschuwelijk”.

Anderen reageren dan weer weinig verrast. “Had naar ons geluisterd, we roepen het al jaren”, schrijft Geert Wilders (PVV) op Twitter. “FvD wist dit allang. Wie nu nog ‘geschokt’ is, heeft zitten slapen”, klinkt het bij Forum voor Democratie.