Deze week organiseerde de Hongaarse regering een internationale top over demografie in Boedapest. Verschillende Oost- en Centraal-Europese landen willen het geboortecijfer in land opkrikken met economische stimulansen, in plaats van te steunen op immigratie.

Deze week organiseerde de Hongaarse regering een internationale top over demografie in Boedapest. De Hongaarse premier Viktor Orbán (Fidesz) zei dat het denkbaar was dat de Hongaarse bevolking simpelweg kan verdwijnen. “Het is niet moeilijk voor te stellen dat er nog één laatste man zou zijn die het licht uit moet doen”, zei Orbán bij de opening van de conferentie.

Bevolkingsafname grotere uitdaging voor het Westen dan klimaatverandering

“Als Europa in de toekomst niet door Europeanen zal worden bevolkt en we dit als vanzelfsprekend beschouwen, dan hebben we het hier over een bevolkingsuitwisseling, om de bevolking van de Europeanen te vervangen door andere”, zei de Hongaarse premier. “Er zijn politieke krachten in Europa die om ideologische of andere redenen een vervanging van de bevolking willen.”

Ook aanwezig op de conferentie was de voormalige Australische premier Tony Abbott. Abbott prees Orbán vanwege zijn “politieke moed om de politieke correctheid te trotseren”. Volgens Abbott is de stervende bevolking en niet de klimaatverandering de grootste bedreiging voor de westerse beschaving.

Daarbij haalde Abbott uit naar de Britse prins Harry en zijn vrouw Meghan Markle. Zij hadden recent gezegd dat ze niet meer dan twee kinderen zou hebben vanwege de gevolgen voor het klimaat. “Het hebben van minder kinderen in westerse landen zal het klimaat nauwelijks beter maken als er elders zoveel kinderen geboren worden”, zei Abbott.

Oost-Europese trend

De tweedaagse top werd ook bijgewoond de Tsjechische premier Andrej Babiš en de Servische president Aleksandar Vučić. Beiden stellen ze dat het stimuleren van het geboortecijfer van prioritair belang is voor de langetermijnontwikkeling van hun land. Verschillende Centraal- en Oost-Europese regeringen proberen het geboortecijfer op te krikken via financiële stimulansen. Zo hebben Hongarije en Polen al dergelijke maatregelen ingevoerd.

Volgens Babiš wil de Tsjechische regering hetzelfde doen. “Het is het derde kind dat van cruciaal belang is. We willen niemand omkopen om een derde kind te krijgen, maar we moeten vooral steun bieden aan gezinnen die het derde kind vrijwillig op zich nemen”, klinkt het.