Vlaams formateur Jan Jambon (N-VA) en de onderhandelaars van N-VA, CD&V en Open Vld hebben nog steeds geen finaal regeerakkoord bereikt. Dat was nochtans al tegen donderdagavond beloofd. De eindsprint duurt echter nog langer, naar verluidt onder meer omtrent (het gebrek aan) de begrotingsevenwichten. Vandaag zouden de onderhandelaars opnieuw samenkomen, in tegenstelling tot eerdere berichtgeving. Dat schrijft VRT NWS.

Ook vrijdag zijn de onderhandelaars niet tot een akkoord kunnen komen. De budgettaire vraagstukken blijken het probleem. Nu Wallonië heeft aangekondigd om deficitair te zullen gaan (en de regio’s nog steeds grotendeels via het federale niveau worden gefinancierd, dus vooral door Vlaanderen) gaan er nu ook stemmen op bij de ‘Zweedse’ partijen om hetzelfde recept toe te passen, en pas tegen 2024 een evenwicht te verkrijgen. Zo kan elke coalitiepartij enkele van haar wensen omzetten in beleid. Maar een akkoord daarover is dus moeilijk, zo blijkt.

Huwelijk Crevits’ zoon vindt vandaag plaats en dwarsboomt vooruitgang Jambon I?

Komt daar nog eens bij dat vandaag het huwelijk van de zoon van Hilde Crevits (CD&V) doorgaat. Daardoor blijken nieuwe onderhandelingen dit weekend niet evident, maar vandaag zouden er toch opnieuw gesprekken plaatsvinden. Dat zegt een goed ingelichte bron van de Vlaamse openbare omroep.

Jambon had in ieder geval graag maandag een Septemberverklaring gepresenteerd, maar het is goed mogelijk dat dat niet meer voor september zal zijn. Wát er zal gepresenteerd worden, is al hier en daar reeds duidelijk geworden echter. Zo zou men net als in Wallonië gaan werken met directe verkozen burgemeesters, maar de provincies zouden wel blijven bestaan, allicht onder druk van CD&V.

Lees ook:

Compromis over tricolore sjerp: wat brengt Jambon I?